01:04:58 05.12.2021
Stiri

Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după 2019

Actualitate 16.10.2021 22:21 Vizualizări18389 Autor: Ziarul National
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după 2019


Un studiu desfășurat de clubul automobilistic german ADAC a arătat cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne.

Manipularea kilometrajului a fost întotdeauna metoda preferată a samsarilor de a crește artificial valoarea unei mașini. Se întâmplă acest lucru pentru că se face extrem de simplu, iar ca unelte nu este nevoie decât de un laptop și de o interfață OBD II. Chiar dacă în unele țări (inclusiv Germania) manipularea kilometrajului este pedepsită prin legea penală, asta nu înseamnă că nu există infractori care o practică. Și furtul catalizatoarelor este, în cele din urmă, ilegal, dar asta nu înseamnă că vor dispărea vreodată hoții.

Numărul mare de mașini cu kilometrajul modificat se explică prin faptul că operațiunea este simplă, beneficiile financiare sunt substanțiale (în medie, 3.000 de euro pe mașină), iar demonstrarea intervenției asupra kilometrajului este extrem de dificilă. Poliția din Germania apreciază că fiecare a treia mașină cumpărată second-hand, aflată pe șoselele din această țară, a avut o modificare a kilometrajului.

Pentru a vedea dacă industria auto a reușit să îngreuneze sarcina celor care modifică kilometrajul mașinilor, inginerii de la clubul automobilistic german ADAC au făcut un experiment pe trei modele recente: un Ford Kuga din 2019, un Opel Grandland X din 2020 și un Peugeot din 2019. În toate aceste cazuri, intervenția asupra kilometrajului a fost un succes și nu a durat mai mult de câteva minute. Pentru modificarea kilometrajului s-a folosit un dispozitiv cumpărat de pe piața neagră.

În cazul a două dintre cele trei modele modificarea kilometrajului s-a putut face prin conectarea dispozitivului la portul de diagnostic OBD II al mașinii. În schimb, la Opel, a fost nevoie și de conectare directă la kilometraj. Softul cu care au reușit să intervină la înregistrările mașinilor conține instrucțiuni pentru alte 170 de automobile fabricate după 2019. Asta în ciuda faptului că o directivă europeană din 2017 obligă constructorii auto să protejeze kilometrajul mașinilor astfel încât să nu poată fi modificat.

Serviciile care oferă verificarea kilometrajului, așa cum este CarVertical, pot oferi indicații în cazul în care kilometrajul unei mașini a înregistrat inconsistențe. Totuși, dacă manipularea s-a făcut constant, înainte de înregistrarea rulajului în bazele de date, chiar și aceste servicii devin neputincioase.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md