„Carnea vegetală” de la Râșcani


POTENȚIAL // Deși piața soii din R. Moldova scade din atractivitatea acestei ramuri, Victor Boclincă nu renunță și crede ferm că această cultură poate oferi un plus de valoare esențial agriculturii
Seară de august cu un tablou parcă desprins din creațiile lui Grigorescu la Râșcani, unde Victor Boclincă se pierde în lanurile de grâu, de floarea-soarelui și se oprește la soia pentru a-i îndrepta „capul” aplecat.
Sănătate și potențial pentru dezvoltarea agriculturii
„A fost multă umezeală în acest an, de aceea sunt cu vârfurile aplecate. Totuși, firele au crescut mai înalte ca niciodată, de 1,5-1,7 metri. Ca agricultor, am avut o admirație deosebită pentru culturile tehnice și oleaginoase, deoarece au o frumusețe mai specială. Cultivarea soii reprezintă un potențial de nedescris pentru dezvoltarea agriculturii și industriei în R. Moldova. I se mai spune „carne vegetală”, deoarece conține proteine și grăsimi, însă mai calitative și mai sănătoase. De mai bine de 15 ani, cultiv această plantă și nu voi renunța, în pofida pieței mai puțin favorabile”, comunică pe îndelete agricultorul.
Recoltă bogată la soia
Suprafața cultivată cu soia în acest an de către Victor Boclincă din satul Zăicani, raionul Râșcani, este de 235 de hectare. Așteptările agricultorului în privința recoltei pe care o va obține sunt mari, de peste trei tone la hectar, amintindu-și că în anii de secetă abia de obținea o tonă la hectar. „Soiul ales de mine este „Aurora”, soi moldovenesc, nici prea timpuriu, nici prea târziu. Am testat mai multe soiuri și din afară, dar acesta mi se pare cel mai performant. Am utilizat de două ori fertilizanți. Este importantă combaterea buruienilor la soia. Este o plantă cu frunza lată și de multe ori poate fi confundată cu mai multe tipuri de buruieni, de aceea trebuie nimicite din start. Toate acestea generează cheltuieli, care cresc de la an la an cu circa 15%”, susține fermierul de la Râșcani.
Grijile care taie din elan
Victor Boclincă își amintește și de grijile din anul trecut. „Mă uit la aceste lanuri doldora de bogățiile pământului și parcă nu vreau să mă gândesc că se apropie cea mai mare grijă a țăranului nostru. Unde să vindem?”, întreabă producătorul de soia.
Ca în fiecare an, soia de la Zăicani va ajunge la fabricile de prelucrare din Bălți și din Cupcini, Edineț, cu care fermierul are deja încheiate contracte, doar că „acolo nu este scris și prețul”. Anul trecut, pentru un kilogram de soia i se oferea 3,6-4,2 lei, iar astăzi acest preț nu l-ar mulțumi.
„Știm cui o să-i vindem, dar nu știm și prețul”
„Monopolul a fost cea mai mare problemă, fiindcă au retezat din ceea ce trebuia să câștigăm. Știm cui o să-i vindem, dar nu știm și prețul. Dacă ar fi mai mulți agenți economici cărora să le furnizăm materia primă, atunci altfel am vinde. Dar așa, ei sunt doi și se înțeleg între ei. Ca să îmi sune și mie ceva în buzunare, ar trebui ca și prețurile să fie mai mari cu cel puțin 15%, așa cum au crescut investițiile”, spune bărbatul.
În pofida impedimentelor care îi apar în cale, Victor Boclincă nu planifică să renunțe la cultivarea soii și își amintește când această cultură era una dintre cele mai profitabile. Prețul oferit cândva era și de opt lei, iar cheltuielile nu îl afectau atât de mult. „Soia are condiții mai mult decât favorabile de a se dezvolta în R. Moldova. Noi exportăm cel mai calitativ șrot și ulei de soia din regiune. De aceea, există potențial ca să dezvoltăm această ramură după exemplul SUA. În plus, poți fabrica din soia orice produs cunoscut din carne. Este mult mai sănătos să consumi astfel de bucate. Nu avem nicio fabrică specializată exclusiv în prelucrarea soii. În timp, cred că se va conștientiza importanța cultivării soii, care este benefică și pentru dezvoltarea agriculturii noastre”, se arată convins agricultorul.
„Avem o piață imprevizibilă, la cheremul intereselor unui grup”
Președintele Asociației Producătorilor de Culturi Oleaginoase, Daniel Duminică, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că sectorul ar avea perspectivă, dacă ar fi rezolvată problema prețurilor. „Soia, ca și toate culturile oleaginoase, are o singură „durere”. Noi punem semințele în pământ, dar nu știm cum o să vindem. Cultivăm fără rost din cauză că avem o piață imprevizibilă, la cheremul intereselor unui grup. Dacă producătorul de soia ar ști la ce preț va vinde, ar avea siguranță și ar ști cum să-și planifice investițiile. Sectorul, în general, este unul foarte important pentru agricultura R. Moldova și va da roade dacă va fi susținut”, a mai spus reprezentantul producătorilor de culturi oleaginoase.
MAIA: „Vom subvenționa prelucrarea soii”
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a anunțat anterior că, în condițiile unei recolte bogate, autoritățile vor avea ca prioritate subvenționarea construcției fabricilor de procesare, inclusiv a celor de prelucrare a soii. Potrivit lui Bumacov, aceasta ar duce la reducerea abuzurilor la comercializarea produselor întreprinse de „speculanți care monopolizează piața”. „Un exemplu de economie nechibzuită: soia din R. Moldova, care este practic organică, de o calitate foarte înaltă, este exportată cu 6 lei/kg, iar avicolele noastre importă șrot de soia, adică ceea ce rămâne de la prelucrarea soii, cu 11 lei/kg”, a declarat ministrul.
R. Moldova a recoltat anul trecut 65 de mii de tone de soia, recordul privind volumul recoltat fiind înregistrat în 2010 când acesta a constituit 111 mii de tone.









































































