16:12:16 05.07.2020
 
Stiri

Câinii îţi pot prelungi speranţa de viaţă dacă suferi de boli cardiovasculare

Știri 15.10.2019 19:30 Vizualizări618 Autor: Ziarul National


Câinii îţi pot prelungi speranţa de viaţă dacă suferi de boli cardiovasculare

Un studiu a descoperit că persoanele care au suferit un infarct au şanse mai mici să facă un al doilea infarct dacă au un căţel acasă.

Un studiu recent, care a fost desfăşurat în Suedia, a ajuns la concluzia că persoanele care au suferit de un infarct au o speranţă mai mare de viaţă dacă au un căţel acasă, notează Science Alert.

Cercetătorii de la Universitatea Uppsala au folosit în cadrul acestui studiu datele colectate între 2001 şi 2012 de la 182.000 de pacienţi, care au trecut printr-un infarct acut în această perioadă. Datele acestea au fost comparate cu cele ale 150.000 de persoane care au suferit un accident vascular cerebral în aceeaşi perioadă.

Din analiza acestor date, oamenii de ştiinţă au aflat că 30.000 din 120.000 de persoane care au suferit de infarct au murit, indiferent de calitatea îngrijirilor medicale pe care le-au primit.

Cercetătorii au stabilit înainte de derularea acestui studiu că personale care au un căţel se bucură de o sănătate cardiovasculară mai bună. Astfel, cercetătorii au vrut să afle dacă o situaţie asemănătoare poate fi observată şi în cazul persoanelor care au suferit de un infarct.

Dintre cele două grupuri de pacienţi ale căror date au fost folosite, aproximativ 1 din 20 deţinea un căţel. Prin compararea informaţiilor legate de pacienţii care aveau un căţel şi persoanele care nu aveau un căţel, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că primii se bucurau de o sănătate mai bună şi că prezentau o rată a mortalităţii mai mică după ce suferiseră de un infarct.

Cercetătorii au stabilit că la persoanele care aveau un câine riscul de deces era redus cu o treime şi în cazurile în care pacienţii aveau pe cineva care îi aştepta acasă, un partener, copii sau ambele, prezenţa unui căţel creştea speranţa de viaţă cu 15%. Rezultatele obţinute în cazul personelor care suferiseră un infarct s-au repetat şi în cazul personelor care au avut accidente vasculare, prezenţa unui câine fiind asociată cu o scădere de 27% a riscului de deces.

„Ştim că izolarea socială este un factor puternic de risc pentru probleme mai grave de sănătate şi moarte prematură. Studiile anterioare au indicat faptul că proprietarii de câini au o mai mică izolare socială şi au o interacţiune mai mare cu alte persoane”, a declarat Tove Fall de la Universitatea Uppsala.

În acest caz trebuie făcută precizarea că prima lună după producerea unui infarct este cea mai critică pentru pacienţi, existând un risc de 1% de producere a unui al doilea infarct, iar după această perioadă riscul scade la doar 0,3%.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md