22:27:42 22.11.2019
 
Stiri

BINE de ȘTIUT: Medicamente compensate pentru cele mai FRECVENTE maladii din R. Moldova! Iată lista acestora

Știri 23.09.2016 19:30 Vizualizări2347 Autor: Ziarul National
BINE de ȘTIUT: Medicamente compensate pentru cele mai FRECVENTE maladii din R. Moldova! Iată lista acestora

Cetățenii Republicii Moldova vor beneficia, în premieră, de medicamente compensate pentru a se trata de cele mai frecvente 17 maladii chiar la domiciliu, în sala de proceduri sau staționarele de zi ale instituțiilor de asistență medicală primară.

Ministerul Sănătății a introdus o serie de modificări privind extinderea listei de medicamente compensate și mecanismului de prescriere a acestor produse farmaceutice. Astfel, lista medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală va fi extinsă până la 140 de Denumiri Comune Internaționale, cu încă 65 de medicamente pentru pacienții acestor maladii.

Printre maladiile care vor putea fi tratate cu mdicamente compensate se numără pneumonia, bronșita simplă, astmul bronșin, infecțiile virale la copii, diabetul etc.

Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății, toți copiiu cu vârsta de până la 18 ani vor fi asigurați de către stat cu medicamente compensate. Până în prezent, doar copiii de până la 5 ani primeau medicamente de acest gen. Mai mult, pe lângă medicul de familie, Ministerul Sănătății a propus ca și pediatrul să aibă dreptul de a prescrie aceste medicamente. Acest lucru va contribui la inițierea oportună a tratamentului pentru copii.

Pacienții care se confruntă cu unele maladii oftalmologice și neurologice vor avea mai mult acces la medicamente compensate. Procedura de obținere a acestor produse farmaceutice a fost simplificată. Deja nu mai este necesar de a merge în comisii pentru obținerea concluziei pentru rețete.

A fost introdusă o modificare și pentru a soluționa problemele unui număr impunător de pacienți, care suferă de hepatită și ciroză hepatică. Ei vor avea acces la medicamentul acid ursodezoxicolic, care până în prezent este oferit bolnavilor de alte maladii asemănătoare (Ciroză biliară primitivă, colangită sclerozantă primară, hepatită și ciroză cu sindrom colestatic).

O altă noutate este că durata pentru care se prescriu pe un formular de rețetă medicamentele compensate va fi majorată de la două luni la trei luni. În acest mod, a fost exclusă necesitatea deplasării repetate și neargumentate la medic pentru prescrierea tratamentului compensat.

Menționăm că rata de compensare a medicamentelor pentru adulți va fi de 70%, iar pentru copii - de 100%. Preparatele compensate indicate în rețeta medicală vor fi eliberate de farmacia contractată de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Regulamentul cu privire la organizarea tratamentului episodic în sala de tratamente/staționar de zi, cabinete de proceduri și la domiciliu, cu medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, a unor maladii frecvent întâlnite în practica medicului de familie îl puteți găsi AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2019 09:19 Nicolae Negru Încotro ne duce „guvernul tehnocrat” ...

18.11.2019 09:18 Nicolae Negru Misterul demisiei Maiei Sandu sau po...

15.11.2019 09:13 Nicolae Negru Tătucul Dodon, Maia Sandu și iluziile...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
SONDAJ // Care este soluția cea mai bună pentru R. Moldova, după demiterea Guvernului Sandu?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md