Azerbaidjanul promite la ONU că îi va tratata drept „cetăţeni egali” pe armenii din Nagorno-Karabah
Azerbaidjanul a promis sâmbătă, de la tribuna ONU, că îi va tratata drept „cetăţeni egali” pe armenii majoritari în regiunea secesionistă Nagorno-Karabah, transmite AFP, citată de Agerpres.
„Doresc să reafirm că Azerbaidjanul este hotărât să-i reintegreze pe locuitorii armeni ai regiunii Karabah a Azerbaidjanului în calitate de cetăţeni egali”, a declarat ministrul de Externe Djeihun Bairamov, în faţa Adunării Generale a ONU.
„Constituţia, legislaţia naţională a Azerbaidjanului şi angajamentele internaţionale pe care ni le-am asumat sunt o bază solidă pentru acest obiect”, a adăugat el.
Azerbaidjanul a lansat la începutul săptămânii o operaţiune militară în această regiune secesionistă populată majoritar de armeni, obţinând o victorie fulger. Separatiştii armeni au acceptat să depună armele.
„Continuăm să credem că există o ocazie istorică pentru Azerbaidjan şi Armenia de a stabili relaţii de bună vecinătate şi de a coexista paşnic”, a mai spus Bairamov.
De cealaltă parte, Armenia a cerut sâmbătă, de la tribuna Adunării Generale trimiterea „imediată" în Nagorno Karabah a unei misiuni ONU pentru a monitoriza situaţia pe teren, în timp ce Azerbaidjanul a promis că armenii din regiunea secesionistă vor fi trataţi ca „cetăţeni egali", transmite AFP.
„Comunitatea internaţională ar trebui să depună toate eforturile pentru desfăşurarea imediată a unei misiuni inter-agenţii a ONU în Nagorno Karabah, cu scopul de a monitoriza şi evalua drepturile omului şi situaţia umanitară şi de securitate pe teren", a declarat ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan, repetând acuzaţii de „epurare etnică" în regiunea separatistă.
„Din păcate, nu avem un partener pentru pace, ci o ţară care declară deschis că „motivul celui mai puternic este cel mai bun" şi care foloseşte constant forţa pentru a perturba procesul de pace", a adăugat el, considerând că momentul ofensivei fulger lansate la început săptămânii de către Azerbaidjan nu a fost întâmplător, în plină reuniune a Adunării Generale a ONU. „Mesajul este clar: voi puteţi vorbi despre pace şi noi putem merge la război şi nu veţi putea schimba nimic", a subliniat ministrul armean.
Cu câteva ore mai devreme, de la aceeaşi tribună, omologul său din Azerbaidjan a promis că armenii majoritari în Nagorno-Karabah vor fi trataţi ca "cetăţeni egali".
Azerbaidjan a lansat o operaţiune la începutul săptămânii în această regiune secesionistă populată în principal de armeni, obţinând o victorie fulgerătoare. Separatiştii armeni au fost de acord vineri să predea armele.
Această enclavă muntoasă, care a fost ataşată în 1921 de puterea sovietică teritoriului azer, a fost în trecut scena a două războaie între fostele republici sovietice Azerbaidjan şi Armenia: între 1988 şi 1994 (30.000 de morţi) şi în toamna lui 2020 (6.500 de morţi).
DOC // După producătorii de carne, de lapte, apicultori și crescătorii de animale, și vinificatorii au sărit în apărarea vicepremierului Vladimir Bolea: „O eventuală demitere a ministrului ar pune în pericol proiectele pentru dezvoltarea industriei”
Când vine IARNA peste Europa. „Schimbarea meteo așteptată în următoarele două săptămâni va aduce anomalii”
Președinta Sandu va purta săptămâna viitoare consultări cu partidele politice referitoare la lupta împotriva corupției