17:32:58 29.11.2023
Stiri

Azerbaidjanul promite la ONU că îi va tratata drept „cetăţeni egali” pe armenii din Nagorno-Karabah

Actualitate 24.09.2023 12:19 Vizualizări647 Autor: Ziarul National
 Azerbaidjanul promite la ONU că îi va tratata drept „cetăţeni egali” pe armenii din Nagorno-Karabah


Azerbaidjanul a promis sâmbătă, de la tribuna ONU, că îi va tratata drept „cetăţeni egali” pe armenii majoritari în regiunea secesionistă Nagorno-Karabah, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Doresc să reafirm că Azerbaidjanul este hotărât să-i reintegreze pe locuitorii armeni ai regiunii Karabah a Azerbaidjanului în calitate de cetăţeni egali”, a declarat ministrul de Externe Djeihun Bairamov, în faţa Adunării Generale a ONU.

„Constituţia, legislaţia naţională a Azerbaidjanului şi angajamentele internaţionale pe care ni le-am asumat sunt o bază solidă pentru acest obiect”, a adăugat el.

Azerbaidjanul a lansat la începutul săptămânii o operaţiune militară în această regiune secesionistă populată majoritar de armeni, obţinând o victorie fulger. Separatiştii armeni au acceptat să depună armele.

„Continuăm să credem că există o ocazie istorică pentru Azerbaidjan şi Armenia de a stabili relaţii de bună vecinătate şi de a coexista paşnic”, a mai spus Bairamov.De cealaltă parte, Armenia a cerut sâmbătă, de la tribuna Adunării Generale trimiterea „imediată" în Nagorno Karabah a unei misiuni ONU pentru a monitoriza situaţia pe teren, în timp ce Azerbaidjanul a promis că armenii din regiunea secesionistă vor fi trataţi ca „cetăţeni egali", transmite AFP.

„Comunitatea internaţională ar trebui să depună toate eforturile pentru desfăşurarea imediată a unei misiuni inter-agenţii a ONU în Nagorno Karabah, cu scopul de a monitoriza şi evalua drepturile omului şi situaţia umanitară şi de securitate pe teren", a declarat ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan, repetând acuzaţii de „epurare etnică" în regiunea separatistă.

„Din păcate, nu avem un partener pentru pace, ci o ţară care declară deschis că „motivul celui mai puternic este cel mai bun" şi care foloseşte constant forţa pentru a perturba procesul de pace", a adăugat el, considerând că momentul ofensivei fulger lansate la început săptămânii de către Azerbaidjan nu a fost întâmplător, în plină reuniune a Adunării Generale a ONU. „Mesajul este clar: voi puteţi vorbi despre pace şi noi putem merge la război şi nu veţi putea schimba nimic", a subliniat ministrul armean.


Cu câteva ore mai devreme, de la aceeaşi tribună, omologul său din Azerbaidjan a promis că armenii majoritari în Nagorno-Karabah vor fi trataţi ca "cetăţeni egali".

Azerbaidjan a lansat o operaţiune la începutul săptămânii în această regiune secesionistă populată în principal de armeni, obţinând o victorie fulgerătoare. Separatiştii armeni au fost de acord vineri să predea armele.

Această enclavă muntoasă, care a fost ataşată în 1921 de puterea sovietică teritoriului azer, a fost în trecut scena a două războaie între fostele republici sovietice Azerbaidjan şi Armenia: între 1988 şi 1994 (30.000 de morţi) şi în toamna lui 2020 (6.500 de morţi).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Românii regățeni și r...

27.11.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre neoproletcultism

24.11.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Au obosit?

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md