16:37:37 17.01.2020
 
Stiri

Aviz POZITIV de la Guvern pentru revenirea la sistemul electoral pe liste de partid: Diaspora ar putea vota timp de două zile, inclusiv în baza buletinelor de identitate

Politică 18.07.2019 18:30 Vizualizări979 Autor: Ziarul National
Aviz POZITIV de la Guvern pentru revenirea la sistemul electoral pe liste de partid: Diaspora ar putea vota timp de două zile, inclusiv în baza buletinelor de identitate


Guvernul a dat aviz pozitiv la un proiect de lege care propune abrogarea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional, pe liste de partid.

Potrivit aceluiași proiect de lege, diaspora ar putea vota pe parcursul a două zile față de una în prezent. Totodată, actul prevede atribuirea în competența Comisiei Electorale Centrale de a stabili numărul secțiilor de votare în străinătate, transparentizarea finanțării partidelor și a campaniilor electorale, stabilirea unor proceduri clare la întocmirea listelor de candidați.

De asemenea, proiectul mai prevede excluderea certificatelor de integritate, excluderea agitației electorale în ziua alegerilor, dar și acordarea dreptului pentru diaspora de a vota în baza pașapoartelor cu termen de valabilitate expirat și a buletinelor de identitate valabile.

Totuși, Executivul atrage atenția că, în ceea ce priveşte soluția legislativă prin care se propune efectuarea alegerilor Parlamentului în baza sistemului electoral proporțional, prin abrogarea regulilor de efectuare a alegerilor respective în baza sistemului de vot mixt (proporţional şi majoritar), rămâne incertă o eventuală situație în care mandatele obținute pe circumscripții uninominale ar putea deveni vacante pe o perioadă mai îndelungată.

„Ținând cont că unii dintre deputații în Parlament, aleși la data de 24 februarie curent pe circumscripții uninominale, au fost numiți în calitate de membri ai Guvernului, considerăm necesar ca proiectul de lege să fie completat cu dispoziții tranzitorii prin care să se mențină reglementările Codului electoral care se propun a fi abrogate sau modificate și care vizează raporturile juridice ale acestor subiecți”, se mai arată în avizul Guvernului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

timofei 18.07.2019 19:10

si din nou ne intoarcem la liste de partid cu naiba știe cine și pentru ce merite este inclus în ele...

Ion 18.07.2019 21:06

In tara asta cum bate vantul asa se face sau ce naiba, paote ajunge deja sa va bateti joc de oameni, guvernarea actuala vede ca nu acumuleaza in cazul unor anticipate necesarul si deja fac cum le trebu lor, foarte subiectiv mai sunt de destepti nici vorba.

Denis 18.07.2019 21:14

Asta cu diaspora e bine, dar cea cu revenirea o condamn. Sistemul mixt sau chiar uninominal permite ca cetatenii sa aiba cat mai mare reprezentanta in parlament.

Spencer 18.07.2019 21:35

Își bat joc d esitemul ăsta electorală după cum vor ei.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.01.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema lui Dodon în ...

15.01.2020 11:30 Ziarul National Victor Chirilă // Opriți-l pe șahmati...

13.01.2020 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Maia Sandu ar ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md