22:25:34 18.05.2025
Stiri

ATENȚIONARE! Epidemia se apropie de R. Moldova

Social 02.09.2014 11:46 Vizualizări2206
ATENȚIONARE! Epidemia se apropie de R. Moldova

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează asupra riscului apariției unui virus în R. Moldova care atacă animalele. Este vorba despre „boala limbii albastre”, infecție care se apropie tot mai mult de R. Moldova, fiind depistate mai multe cazuri de îmbolnăvire în statul vecin – România, dar și în Turcia, Bulgaria și alte state europene.

Autoritățile precizează că o eventuală epidemie ar produce pierderi majore pentru crescătorii de animale. „Prezența cazurilor de boală în apropiata vecinătate a R. Moldova impune o supraveghere sanitar-veterinară mai profundă, accentuată pe supravegherea tuturor turmelor de animale receptive. Se impun măsuri de igienă zoo-veterinare pentru combaterea insectelor hematofage… Evenimentele epidemiologice fac necesară avertizarea publicului larg din Republica Moldova cu privire la pericolul şi evoluţia acestei boli”, se spune într-un comunicat emis de ANSA.

Febra catarală a oilor sau boala limbii albastre este o boală infecţioasă sezonieră ce apare în zonele cu climă temperată. Virusul prezintă o mare stabilitate și își menține virulența în sânge timp de patru ani. Este rezistent la putrefacție și la acțiunea cloroformului și eterului.

Infecția prezintă cel mai mare pericol pentru oi, îndeosebi cele de rase europene. Bovinele și caprinele sunt destul de rezistente, dar se pot infecta. Boala se transmite prin intermediul insectelor, cei mai mari purtători ai infecției fiind țânțarii. Perioada de incubare a bolii este de 3-7 zile, dar poate dura și până la 80 de zile.

Crescătorii de animale sunt îndemnați să atragă atenția asupra următoarelor simptome care pot fi indici ai evoluției bolii limbii albastre: hipertermie, congestie a mucoasei bucale și nazale însoțită de salivație spumoasă, lăcrimare. Animalul bolnav execută mișcării ritmice ale limbii și la 24-48 de ore limba este puternic tumefiată. Animalele țin gura întredeschisă. Apar pododermatite, animalul șchiopătează și refuză deplasarea. La bovine scade și producția de lapte. La capre, boala evoluează fără să se facă vizibile aceste simptome.

Pentru profilaxia bolii se recomandă evitarea importului din țările contaminate. Mijloacele de transport se vor dezinfecta sistemic pentru a se evita întroducerea insectelor contaminate în țară. Vaccinarea se practică în țările unde boala este frecvent înregistrată. Combaterea prevede impunerea caratinei pe o zonă de protecție pe o rază de 100 km. Pentru iradicarea bolii se impun măsuri radicale de stingere și nimicire a virusului. Formele acute de boală sunt fatale pentru 30 la sută dintre cazuri, dar animalele care au forme ușoare se pot vindeca într-o lună, sub tratament. Restul animalelor sunt obligatoriu sacrificate. Boala nu se transmite la om.

În Republica Moldova nu a fost înregistrată niciodată boala limbii albastre. În România, ultimele cazuri de îmbolnăvire a animalelor au fost confirmate pe 29 august, fiind identificate patru focare noi în gospodării din județul Prahova. Anterior, peste 50 de focare au fost anunțate în județele Buzău și Vrancea. Autoritățile sanitar-veterinare din România au clasificat epidemia drept „situație de urgență specială”.

Unele state deja au impus măsuri de siguranță pentru a evita răspândirea bolii. Ministerul Agriculturii din Iordania a interzis importul de ovine şi bovine din România, care este al doilea mare exportator de carne către Iordania, după Australia. Și Republica Moldova este exportator important de ovine și bovine pentru Iordania, alături de Georgia, Azerbaidjan şi Sudan.

Autor: Stela Mihailovici
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte