23:42:00 17.06.2024
Stiri

Avertisment din partea spionajului militar al Norvegiei: „Rusia este pe cale să preia avantajul” în războiul din Ucraina”

Actualitate 12.02.2024 18:30 Vizualizări885 Autor: Ziarul National
Avertisment din partea spionajului militar al Norvegiei: „Rusia este pe cale să preia avantajul” în războiul din Ucraina”


Rusia este pe cale să se impună în războiul din Ucraina datorită unei rezerve mai mari de efective, a capacităţii sale militar-industriale de a produce mari cantităţi de arme şi muniţii şi a sprijinului oferit de ţări precum Coreea de Nord sau China, a avertizat luni şeful serviciului militar de informaţii al Norvegiei, potrivit AFP.

La prezentarea raportului anual de evaluare a riscurilor pentru acest serviciu, directorul acestuia, Nils Andreas Stensones, a afirmat că Ucraina va avea nevoie de un ajutor militar occidental „substanţial” pentru a putea spera să întoarcă în favoarea sa evoluţia conflictului.

„În acest război, Rusia se află la ora actuală într-o situaţie mai puternică decât în urmă cu un an şi este pe cale să preia avantajul”, a apreciat şeful informaţiilor militare norvegiene.

El a argumentat că Rusia poate mobiliza de trei ori mai multe trupe decât Ucraina, că se adaptează sancţiunilor impuse mai bine decât se aştepta Occidentul, iar industria rusă este în prezent capabilă să producă suficiente muniţii, vehicule de luptă, drone şi rachete care să permită forţelor ruse „menţinerea efortului lor de război tot anul”.

Mai mult, Rusia beneficiază de sprijinul militar al Coreii de Nord, al Iranului, Belarusului şi Chinei. Cea din urmă nu furnizează Moscovei arme, ci „vehicule, electronică şi piese de schimb” utile pentru industria militară rusă, a explicată şeful serviciului militar de informaţii norvegian.

„Va fi nevoie de un ajutor occidental substanţial cu armament pentru ca forţele ucrainene să se poată apăra şi să reia iniţiativa în conflict”, a concluzionat şeful serviciului militar de informaţii al Norvegiei, amintind, de asemenea, de nevoia armatei ucrainene de muniţii, arme cu rază lungă de acţiune, sisteme antiaeriene, tancuri şi avioane de luptă, scrie Agerpres, citând AFP.

Norvegia se numără, alături de Danemarca şi Olanda, printre ţările europene care s-au angajat să furnizeze Ucrainei avioane multirol F-16, un aparat cerut insistent de Kiev.

„Norvegia şi Europa trebuie să fie pregătite să-şi asume mai multe responsabilităţi pentru a-şi asigura propria securitate şi pe cea a aliaţilor lor”, a reacţionat ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram.

Washingtonul a fost principalul susţinător al Ucrainei, căreia i-a oferit de la începutul invaziei ruse din februarie 2022 un ajutor financiar şi militar care însumează circa 113 miliarde de dolari, dar un pachet suplimentar de peste 60 de miliarde de dolari cerut de preşedintele democrat Joe Biden este blocat în Congres de republicanii fostului preşedinte Donald Trump, ceea ce creşte povara asupra UE în susţinerea Ucrainei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md