06:29:16 08.12.2021
Stiri

Autosanitare noi pentru spitalele din R. Moldova

Știri 21.03.2014 11:09 Vizualizări2450 Autor: Polina Cupcea
Autosanitare noi pentru spitalele din R. Moldova


Parcul de mașini al Serviciului Asistență Medicală Urgență (AMU) din R. Moldova a fost completat cu 15 autosanitare noi, achiziţionate de Ministerul Sănătăţii (MS) şi urmează să fie livrate în raioane în zilele următoare.

Potrivit MS, este vorba de 15 ambulanţe din totalul de 32 procurate prin licitație publică. Trei dintre ele vor fi repartizate Centrului Național Științifico-Practic Medicină de Urgență (două mașini pentru Servicul „903” și una pentru Serviciul Aviasan), câte patru – Stației Zonale AMU Nord și Centru, trei - Stației Zonale AMU Sud și o ambulanță va pleca către Stația Zonală AMU Găgăuzia.

Maşinile sunt dotate cu monitoare, încălzitoare de perfuzii, aspiratoare fixe şi portabile, sisteme de imobilizare, gulere cervicale şi truse de urgenţă. Două dintre ele sunt destinate nou-născuților și două - pentru serviciul de reanimare, iar restul sunt pentru transportarea pacienților și acordarea ajutorului necesar pe durata transportării de la locul incidentului/accidentului până la unitatea spitalicească de profil.

„Datorită procurării acestor ambulanțe, se va îmbunătăți calitatea serviciilor medicale de urgență. Aceste ambulanțe sunt doar o etapă a unui proiect de dotare cu servicii de ambulanțe moderne, ceea ce prevede transportarea adulților și copiilor în condiții calitative. Scopul acestui proiect este și reducerea mortalității pacienților până în 2015 cu 5 %”, a declarat ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, în cadrul ceremoniei de repartizare a ambulanțelor.

„Ambulanțele sunt performante și dispun de echipament medical pentru situații foarte complicate. Pacienții nu vor fi transportați doar mai rapid la spital, dar și le vom putea acorda servicii calitative pe loc. Este foarte bine să ai totul la îndemână”, a specificat Svetlana Gaitur, șefa Stației Zonale AMU Centru.

Deși MS dă asigurări că automobilele vor rezista pe drumurile naționale, de altă părere sunt șoferii. „Mașinile sunt frumoase și foarte bune, iar cabina pentru șoferi este mai spațioasă, numai drumurile dacă le-ar face vom ajunge foarte repede la bolnav. Nu știu cât vor rezista, dacă nu se vor repara drumurile de la sud care lasă de dorit”, a menționat Constantin Bria, șofer de la Stația Zonală AMU Cahul.

Ultima renovare tehnică a parcului de mașini al Serviciului AMU din țară s-a produs în anul 2003. Potrivit normelor de care se conduce MS, anual ar trebui achiziționate cel puțin câte 90 de ambulanțe, astfel încât o dată la cinci ani acestea să fie schimbate. „După calculele noastre, 80 la sută din ambulanțe sunt uzate. În total, avem 350 de automobile, 280 dintre care sunt vechi. Acest număr nu este unul optimal de ambulanțe, de aceea pentru anii următori se va pune accentul pe dotarea tehnologică, instruirea personalului medical”, a opinat Usatâi.

Valoarea totală a proiectului constituie 2,6 miliarde de lei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un pas inedit, corec...

03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioase acțiunile CEC și ale justiției în cazul alegerilor locale noi de la Bălți: excluderea din cursă a candidatului Partidului „Șor”, Marina Tauber, și organizarea turului doi de scrutin pe 19 decembrie cu următorii doi candidați?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md