Autoritățile îndeamnă angajații să reclame anonim munca nedeclarată din companiile în care activează: „Lucrând fără contract de muncă, pierzi mai multe decât crezi!”


Mii de cetățeni ai R. Moldova continuă să lucreze la negru, ceea ce înseamnă că aceștia activează în condiții nesigure de lucru și nu pot beneficia de facilitățile angajaților cu contracte de muncă.
Inspectoratul de Stat al Muncii desfășoară o campanie prin intermediul căreia îndeamnă angajații să trimită o petiție prin intermediul portalului lucrezlegal.md și să solicite respectarea drepturilor ce li se cuvin.
„Lucrând fără contract de muncă, pierzi mai multe decât crezi! Inspectoratul de Stat al Muncii te poate ajuta în combaterea acestei probleme, care îți limitează drastic beneficiile primite, în comparație cu un angajat legal. Datorită contractului de muncă, beneficiezi de protecție socială, asigurare medicală, un venit constant și multe alte avantaje care îți garantează un trai decent, dar și un viitor protejat. Evită riscurile muncii ilegale, printr-o singură acțiune! Depune o petiție la Inspectoratul de Stat al Muncii și solicită respectarea drepturilor tale în calitate de angajat, astfel asigurându-ți un mediu de lucru sigur și corect”, este îndemnul autorităților responsabile.
Petiția poate fi depusă atât online, cât și fizic, direct la Inspectoratul de Stat al Muncii din Republica Moldova, care se află pe str. Miron Costin 17/2. De asemenea, puteți telefona la numărul de telefon +37322499400 sau solicita informații la adresa de e-mail: sesizare@im.gov.md.
„Orice modalitate alegi, confidențialitatea ta este protejată, iar datele tale sunt în siguranță”, promite instituția.
Menționăm că, în luna aprilie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului de Stat al Muncii au efectuat controale la 316 companii, fiind identificate 601 persoane care munceau în 167 de companii fără un contract individual de muncă, încălcând astfel legislația muncii.
În urma intervenției Inspectoratului, 400 de persoane au fost repuse în drepturi.
Cele mai multe cazuri de muncă fără contract au fost depistate în domeniul agriculturii – 42,9% din total.









































































