20:04:43 18.05.2025
Stiri

Autoritățile din R. Moldova caută avocați, după ce a fost OBLIGATĂ să plătească despăgubiri de zeci de milioane de dolari și nu s-a apărat

Social 19.02.2017 14:30 Vizualizări4004
Autoritățile din R. Moldova caută avocați, după ce a fost OBLIGATĂ să plătească despăgubiri de zeci de milioane de dolari și nu s-a apărat rise.md

Ministerul Justiției de la Chișinău anunță concurs pentru selectarea unui cabinet sau birou asociat de avocaţi, inclusiv avocaţi străini sau companii de avocaţi străine, pentru a reprezenta interesele Republicii Moldova, după ce țara noastră a fost obligată, în ianuarie curent, de către o instanță din New York să plătească despăgubiri de peste 27,4 milioane de dolari companiei off-shore Gater Assets Ltd.

Ofertele vor fi deschise la Ministerul Justiţiei pe 7 martie curent, la ora 10.00.

Avocații selectați vor trebui să reprezinte R. Moldova pe plan internațional, după ce Curtea Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul Sudic al New York-ului (SUA) a decis că R. Moldova este bună de plată într-un litigiu vechi de aproape 20 de ani.

Mai exact, pe 2 iunie 2016, Gater Assets Limited, o companie cu răspundere limitată, organizată în conformitate cu legile Insulelor Virgine Britanice, a iniţiat un litigiu împotriva Republicii Moldova în faţa Curţii Districtuale a Statelor Unite pentru Districtul Sudic al New York-ului (SUA), prin care solicită reînnoirea hotărârii judecătoreşti în favoarea reclamantului şi împotriva lui SC „Gaznabtranzit” SA, SC „Moldovagaz” SA şi statului Republica Moldova, pronunţată pe 14 iulie 2000, prin care s-a dispus plata prejudiciului, plus dobânda de întârziere.

Fostul ministru al Finanțelor în perioada anilor 1999 - 2002, Mihai Manoli, își aduce aminte de acest caz.

„Acest dosar pe care l-am pierdut este cu barbă, a început încă în anii 2000. Transportarea gazelor naturale pe teritoriul R. Moldova era asigurată la o companie din Marea Britanie. La momentul lichidării companiei „Gazsnabtranzit” nu a existat nicio pretenție financiară față de R. Moldova. Ea a apărut ulterior. Noi nu am avut oameni de stat care să-i doară pentru țara asta. Un ambasador nu a informat țara la timp. La Ministerul Finanțelor nu venise o astfel de informație. Au trecut anii și s-a îngroșat problema. Atunci era vorba de zece milioane de dolari și un milion ni l-au luat de pe conturi pentru plata domeniului „md” pe care ni-l achitase o companie din SUA ce îl utiliza. Au rămas nouă milioane și s-a ajuns la 27. Noi suntem o țară care aruncăm milioane la stânga și la dreapta. Sunt persoane din R. Moldova implicate în acest caz”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Mihai Manoli.

Recent, RISE Moldova a scris, cu referire la acest caz, că datoria creşte zilnic cu peste patru mii de dolari. Astfel, într-un an, la datoria totală se vor mai adăuga 1,69 milioane de dolari.

În general, datoria este rezultatul unor tranzacții de import de gaze rusești, derulate acum două decenii. Pe 30 decembrie 1996, compania mixtă moldo-rusă „Gazsnabtranzit” (fondată în 1995 de „Gazprom” – 50%, „MoldovaGaz” – 27%, „Moldovatransgaz” -12% şi „Tiraspoltransgaz” – 11%) şi gigantul rus „Gazprom” au încheiat un contract de furnizare a gazelor naturale la preţul de 58 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Documentul conținea o clauză, prin care părțile au stabilit că orice litigiu care reiese din sau în legătură cu acest contract urma să fie soluţionat de Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a Federaţiei Ruse.

În același timp, „Gazprom” a încheiat şi un contract de asigurare împotriva unor riscuri comerciale cu compania de asigurări „Sogaz”, care la rândul ei era reasigurată de „Anglo-Russkaia Strahovaia Kompania”, iar aceasta la rândul ei, de „Lloyd’s Underwriters” din Marea Britanie, în calitate de reasigurător.

În primul trimestru al anului 1997, „Gazsnabtranzit” a achiziționat de la „Gazprom” aproape 1,3 miliarde de metri cubi de gaze, în loc de 1,1 miliarde de metri cubi de gaze cât era specificat în contract. Supraconsumul, de 197 de milioane metri cubi, a fost estimat la 11,4 milioane de dolari și a fost achitat doar parţial de compania moldovenească. Gazprom s-a adresat companiei de asigurări „Sogaz” care a plătit diferenţa, iar ulterior aceasta a obţinut banii de la reasigurător.

Menționăm că RISE Moldova notează că, în iunie și august 2016, cei care apără interesele firmei Gater Assets Ltd au trimis scrisori ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, dar nu au primit niciun răspuns, chiar dacă există dovezi că scrisorile au ajuns în R. Moldova. În plus, partea moldovenească – Guvernul şi „MoldovaGaz” – nu au prezentat instanţei documente şi opinii prin care să-şi apere interesele. Termenul era 23 ianuarie 2017. Ministerul Justiţiei a refuzat să ofere explicații în acest caz. Mai mult, nu a reuşit să găsească în timp util o casă de avocatură care să reprezinte în instanţă interesele Republicii Moldova.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte