13:53:16 06.07.2025
Stiri

REVENIRE // Au lăsat Europa pentru R. Moldova

Social 18.08.2014 10:13 Vizualizări4517
REVENIRE // Au lăsat Europa pentru R. Moldova Sursa: Facebook / Lidia Scarlat

Mai mulți tineri care au învățat peste hotare au ales să se întoarcă în R. Moldova, după ce și-au finalizat studiile la universități prestigioase

Sunt inteligenți și pasionați de ceea ce fac. Au învățat în Europa, au prins „aerul” de acolo, s-au format ca personalități puternice, însă nu au rămas printre străini, ci au hotărât să se întoarcă în R. Moldova, locul în care s-au născut și au crescut. Și nu pentru că nu aveau ce face peste hotare. Din contra, aveau oferte „grele” de angajare și zeci de posibilități de a-și lega viața de comunitățile în care au studiat. Au hotărât, însă, să revină acasă pentru a produce un impact în viața societății de aici.

Lidia Scarlat, solistă, trupa „Cuibul”

Studii: Producție de Film și Televiziune, Londra

Lidia este o tânără talentată, o interpretă și artistă al cărei viitor se construiește frumos. A studiat divertismentul de televiziune la Londra, a lucrat la producția serialelor televizate pentru „Channel 4” și „Sky Arts”, dar și în post-producția reality-show-ului „Big Brother” și a documentarelor de la „Discovery Science”. Avea un job și era integrată perfect în societatea londoneză, însă orașul „a luat-o cu asalt”, cum spune ea, și „a aruncat-o într-un regim de viață strict”, pe care nu și-l dorea. „Am revenit acasă, pentru că am simțit că aici voi fi, pe moment, mai fericită. Eu doream să cunosc mai multe, să interacționez cu alți oameni, să am mai mult timp pentru a învăța din greșeli. Oricât de ciudat le-ar părea unora, dar Moldova mi-a oferit toate astea într-un timp foarte scurt, fapt pentru care simt că am luat decizia corectă”, spune Lidia.

Chișinăul e un oraș „compact”

E acasă de mai multă vreme, însă nu regretă că s-a întors. „Moldova mi-a oferit mai multă experiență decât aș fi putut obține în Londra într-un timp atât de scurt. Mă refer la toate experiențele legate de „Cuibul”, filmul documentar pe care îl produc „100 de Movile”, Eurovisionul alături de Cristina Scarlat, joburile din televiziunile de la noi etc. Aici am timp să mă hrănesc bine, să lucrez, să reușesc la sport și să ajung și la ceaiuri cu prietenii buni. Acesta e avantajul unui oraș compact, așa cum e Chișinăul”, povestește tânăra. „Îmi e dor de Londra pentru sentimentul de „pește mic într-un acvariu mare” pe care ți-l oferă orașele mari. În așa momente, dacă nu am posibilitatea să trag o fugă până la Londra, merg la București, un oraș pe care l-am redescoperit recent și am început să îl îndrăgesc”, se destăinuiește Lidia.

Poate oricând să se întoarcă

„Revenirea în Moldova nu a fost însoțită de frici din partea mea”, continuă Lidia. Ar putea să revină oricând în orașul englez care a format-o ca specialist. „Când ai o facultate terminată cu diplomă de gradul I din Londra, ești oarecum sigur că poți să îți modelezi radical soarta încă vreo câțiva ani”, crede tânăra. „Împlinită voi fi ceva mai târziu, indiferent unde mă voi afla. Acum sunt în căutare. Dacă aș fi rămas acolo, nu aș fi avut experiențele de aici și viceversa. Regretele nu își au locul la vârsta mea, un lanț de decizii spontane și mai puțin spontane ar putea să mă readucă pe plaiul ceaiului cu lapte curând”, crede Lidia. „Factorii care ne fac fericiți nu rămân aceiași toată viața: cei care acum au revenit, s-ar putea să își dorească să plece înapoi, iar cei ce au trăit ani buni în confortul unei țări străine pe care au ajuns s-o numească „acasă”, pot hotărî într-un moment să revină în R. Moldova. Orice om trebuie să aibă curajul de a lua decizii care îl vor face fericit”, conchide tânăra.

Karina Iurii, absolventă de masterat

Studii: Universitatea „King Juan Carlos”, Madrid, Spania

Karina a învățat la Liceul spaniol-român „Miguel de Cervantes” din Chișinău, iar după ce și-a luat o licență în Economie, a plecat să facă un masterat în Spania. Spune că pur și simplu a simțit că are nevoie de o schimbare. Anterior, vizitase această țară de mai multe ori și era entuziasmată de cultura spaniolă. „Am făcut un masterat în business management și planificare strategică. La taxa de studii am avut reducere, pentru că sunt cetățean român. Nu e imposibil, așadar”, spune Karina. „Am hotărât să revin acasă, pentru că eu cred că încă mai sunt multe lucruri de făcut aici. Fiecare dintre studenții reveniți acasă poate implementa aici experiența și cunoștințele acumulate. Și chiar e necesar, pentru că noi putem aduce un suflu nou. Chiar înainte de a lua zborul spre Chișinău, am fost telefonată pentru o ofertă de marketing digital și a trebuit să spun nu”, povestește tânăra. Ne asigură că a ales să vină acasă nu din neavând ce face în țara telenovelelor siropoase. S-a întors fiindcă a vrut să își transforme casa într-o Spanie modernă și civilizată.

Vrea să aducă soarele din Spania

Karina nu a stat foarte mult timp în Spania, masteratul i-a luat aproape doi ani. Motivele care au adus-o înapoi au fost diferite. „Locurile dragi sunt pe primul loc în inima mea, e adevărat, dar vreau să fiu utilă societății. În R. Moldova, dacă ai capacități și câteva uși deschise, poți să te afirmi în alt mod decât o faci peste hotare. Și poți schimba ceva în societate”, spune Karina cu ochi strălucitori. „Vreau să mă implic în proiecte multinaționale din R. Moldova sau în cele pe care le face diaspora aici”, își spune planurile tânăra. Îi e dor de Spania, mai ales de oamenii zâmbitori de acolo. „Am apreciat faptul că au o atitudine relaxată față de viață. Cred că nouă în R. Moldova asta ne lipsește, oamenii sunt foarte absorbiți de probleme și nu au timp să vadă lucrurile frumoase din jurul lor”, spune cu tristețe fata.

Moldova are potențial

„Sper ca oamenii să aibă un trai decent și să poată să aibă soarele în suflet”, concluzionează Karina. Revenirea sa acasă pare stranie pentru majoritatea oamenilor, însă explicația ei e simplă. „Desigur că e mult mai ușor să rămâi acolo unde e totul bine și e mai greu să te întorci aici și să construiești ceva. Însă acel ceva pe care îl poți face aici e de multe ori mult mai valoros decât ce poți face acolo. Sunt multe chestii care nu sunt la noi, dar sunt în Europa: idei sociale și de business”, dă asigurări fata. „Țara noastră are potențial. Pur și simplu, avem niște probleme pe care orice țară le-a avut cândva. Trebuie să facem și noi asta: să ne dezvoltăm, să creștem și să înflorim ca și alte țări. Dacă ne punem singuri bariere, nu vom reuși nimic. Eu aleg să reușesc și să fiu fericită, iar factorii externi nu mă pot doborî”, spune sigură Karina.

Autor: Tatiana Scutaru
Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte