22:31:46 19.04.2024
Stiri

Atenție, mămici! Bacteria care produce această boală este foarte periculoasă. Protejați-vă copiii!

Știri 12.04.2019 19:40 Vizualizări1604 Autor: Ziarul National
Atenție, mămici! Bacteria care produce această boală este foarte periculoasă. Protejați-vă copiii!


pre deosebire de anumite alte boli ale copilariei cum sunt rujeola si rubeola, scarlatina nu poate fi lasata sa isi urmeze cursul si aceasta deoarece streptococul este o bacterie foarte periculoasa

Eruptia este simptomul cel mai frapant al scarlatinei

Scarlatina este cauzata de o infectie cu o bacterie numita streptococ de grupa A. Bacteria produce o toxina (otrava) care poate cauza iritatia "rosu aprins" de la care provine numele acestei boli.

Perioada de incubatie dintre momentul contractarii si debutul scarlatinei este scurta, de obicei 72 de ore, dar poate varia de la 1 la 7 zile. Spre deosebire de anumite alte boli ale copilariei cum sunt rujeola si rubeola, scarlatina nu poate fi lasata sa isi urmeze cursul si aceasta deoarece streptococul este o bacterie foarte periculoasa. Ea trebuie tratata pentru ca poate duce la artrita, icter (tenta galbena a pielii care indica o afectiune a globulelor rosii sau probleme hepatice), probleme renale, febra reumatica (inflamarea articulatiilor si a valvelor inimii).

Un copil care are scarlatina poate raspandi bacteria la altii prin lichide nazale si din gat, prin stranut si tuse.

Boala incepe de regula cu febra si durere in gat si poate fi insotita de frisoane, voma, durere abdominala si slabiciune. Eruptia este simptomul cel mai frapant al scarlatinei. Eruptia incepe prin a arata ca o arsura de soare puternica cu mici umflaturi si poate prezenta mancarime. Eruptia apare de regula intai pe gat si pe fata, adesea lasand o zona curata neafectata in jurul gurii. Se intinde spre piept si spate, apoi spre restul corpului. In cutele pielii, in special in jurul subtiorilor si coatelor, eruptia formeaza clasice dungi rosii. Zonele de iritatie devin de regula albe cand sunt presate. Pana in a 6-a zi de infectie, de regula eruptia se estompeaza, dar pielea afectata poate incepe sa se descuameze.

Amigdalele si partea din spate a gatului pot fi acoperite cu un strat alburiu sau se prezinta rosii, inflamate si intesate cu grauncioare de puroi albicioase sau galbui. La inceputul infectiei, limba poate fi acoperita cu un strat albicios sau galbui. Pentru stabilirea diagnosticului se iau probe din gat pentru cultura sau pentru un test bacterian rapid (10-20 min.) care se poate face in cabinetul doctorului.

Daca testul rapid este negativ, se poate face o cultura (care dureaza 24-48 ore). O cultura negativa sugereaza o infectie virala, caz in care trebuie sa ne abtinem de la tratamentul cu antibiotice sau acesta trebuie intrerupt.

Citiți continuarea articolului pe kanald.ro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md