04:29:23 25.06.2021
 
Stiri

ASP CONFIRMĂ majorarea TARIFELOR pentru eliberarea actelor de identitate: Ce servicii rămân GRATUITE

Actualitate 07.05.2021 15:38 Vizualizări1961 Autor: Ziarul National
ASP CONFIRMĂ majorarea TARIFELOR pentru eliberarea actelor de identitate: Ce servicii rămân GRATUITE


Agenția Servicii Publice (ASP) confirmă faptul că tarifele la majoritatea serviciilor prestate de această instituție vor crește simțitor în acest an, după ce Guvernul Chicu a aprobat o hotărâre îm acest sens la finele anului trecut.

ASP susține că acest lucru era necesar, întrucât tarifele la serviciile prestate de ASP au rămas nechimbate pe parcursul anilor precedenți pe fonul creșterii indicilor economico-financiari pe republică, iar instituția este o entitate care se autofinanțează și risca să suporte pierderi.

„De exemplu, ultima revizuire a tarifelor la serviciile cadastrale a avut loc în anul 2006. S-au majorat tarifele la unele servicii din domeniul cadastral, dar un factor important al Nomenclatorului actualizat este menținerea intactă a tarifelor la serviciile de bază a ASP, în pofida faptului că aceste tarife nu reprezintă cheltuielile reale ale Agenției și sunt sub cost (de exemplu, eliberarea actelor de identitate). În general, majorarea tarifelor se atestă la serviciile de urgență, fiind micșorat timpul de acordare a acestora. Iar tarifele la serviciile cu termenul obișnuit s-au păstrat, acordând posibilitatea solicitantului de a alege serviciul”, argumentează ASP într-un comunicat de presă.

Instituția mai precizează că unele servicii rămân gratuite, cum ar fi înregistrarea nașterii, decesului, eliberarea primului buletin de identitate al cetățeanului R. Moldova, determinarea apartenenței persoanei la cetățenia R. Moldova etc.

Totodată, rămân gratuite serviciile din domeniul de stare civilă, eliberarea actelor de identitate și evidența populației, calificare a conducătorilor auto și înmatriculare a transportului, serviciile de furnizare a informației din resursele informaționale de state pentru persoanele cu dezabilități, copiii rămași fără ocrotire părintească, veteranii de război, victimele traficului de ființe umane, persoanele care se află la întreținerea statului, donatorii voluntari de sânge etc.

Nomenclatorul aprobat prevede și reduceri de 50% din tariful stabilit în serviciile din domeniul cadastrului, cum ar fi înregistrarea ipotecii pentru două şi mai multe terenuri cu destinație agricolă, notarea arendei asupra a două şi mai multe terenuri agricole ale aceluiași titular, înregistrarea primară selectivă a dreptului de proprietate pentru bunurile imobile amplasate în localități rurale, înregistrarea (primară selectivă și curentă) a dreptului de proprietate în temeiul certificatului de moștenire.

Menționăm că, începând cu 4 mai curent, au crescut brusc tarifele la serviciile cadastrale și la eliberarea documentelor de stare civilă. Din 1 iulie vor intra în vigoare noile tarife la eliberarea actelor de identitate. De exemplu, tariful pentru eliberarea extrasului din Registrul bunurilor imobiliare a crescut de la 51 la 130 de lei, cele pentru înregistrarea primară a bunurilor imobiliare au crescut de 2-3 ori, iar eliberarea duplicatului de pe actul de stare civilă s-a majorat de la 25 de lei la 120 de lei.

„Sunt jecmănite și autoritățile locale. Încă o schemă de sărăcire a bugetelor locale și populației. Prețurile la lucrările cadastrale au crescut de câteva ori, fără careva motive și argumente. Aceste prețuri și până în prezent erau insuportabile pentru bugetele locale. Asta în situația unor bugete locale austere și blocării procesului de administrare a proprietăților locale. Cine este autorul și beneficiarul acestor scheme? Cerem reacția Guvernului și organelor competente”, s-a revoltat directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ultima redută a Rusi...

18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md