16:18:55 23.05.2024
Stiri

ARHIVĂ // Fotografie RARĂ cu maestrul Eugen Doga la vârsta de 14 ani, când a venit la Chișinău să studieze muzica: Primul instrument la care a cântat a fost... violoncelul

Actualitate 12.04.2024 13:40 Vizualizări4613 Autor: Ziarul National
ARHIVĂ // Fotografie RARĂ cu maestrul Eugen Doga la vârsta de 14 ani, când a venit la Chișinău să studieze muzica: Primul instrument la care a cântat a fost... violoncelul


Ne-a dus faima în întreaga lume prin muzică, semnând opere incluse în patrimoniul UNESCO, iar în public l-am văzut cântând de regulă la pian.

Puțini însă știu că instrumentul la care maestrul Eugen Doga (87 de ani) a cântat mai întâi, la școala de muzică din Chișinău, era un violoncel.

Dovada a fost publicată chiar de către maestru pe pagina sa de Facebook – o poză în care este surprins la vârsta de 14 ani cum cântă la violoncel, alături de colegii săi de la școala de muzică.


Foto: Facebook // Eugen Doga

„Ne-a examinat directorul școlii, un domn foarte cumsecade pe care-l chema D. Gherșfeld. Aveam țărână sub unghii, dar el m-a așezat la pian și se pare că m-am descurcat, pentru că am plecat acasă, însă peste o vreme am primit aviz că am fost acceptat. La începutul anului, toți plecau la studii, dar eu nu m-am dus, pentru că mama nu avea bani nici de drum, nici de mâncare, şi nu avea cu ce să mă îmbrace. Eu plângeam afară, ea plângea în casă și zicea: N-am avut noroc să învăț și nici copilul nu are. Peste trei luni, nu știu ce a făcut mama, dar a găsit cu ce să mă trimită la Chișinău și am început studiile. Profesorii s-au uitat la degetele mele și au zis că sunt potrivite pentru violoncel. Primul onorariu l-am primit încă în timpul școlii după ce am cântat la o nuntă. Nu mi-au dat bani, dar am fost servit cu o ciorbă – erau timpuri grele”, a povestit anterior, într-un interviu, Eugen Doga.

Astăzi, acea școală de muzică din Chișinău îi poartă numele.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md