07:59:01 16.07.2019
 
Stiri

Aplicaţiile virale de pe Facebook care vă fură datele

Știri 28.03.2018 07:00 Vizualizări1112 Autor: Ziarul National
Aplicaţiile virale de pe Facebook care vă fură datele sursa: digi24.ro

Atenţie la aplicaţiile amuzante de pe Facebook! De multe ori, sunt doar un paravan care le permite companiilor ce vă lasă să vă jucaţi gratis să obţină date despre voi, fără ca măcar să bănuiţi asta. Date pe care ulterior le folosesc după bunul plac. Experţii în IT avertizează că testele care îţi prezic viitorul sau îţi arată cu ce vedetă semeni, devenite deseori virale pe Facebook printre milioane de români, colectează date despre lista voastră de prieteni.

„Suntem peste opt milioane de români pe Facebook. Şi, oricât de ocupaţi am fi, ne facem timp pentru a intra pe diverse aplicaţii. Cum ar fi aceasta care te face fericit în funcţie de faţa ta sau sporeşte frumuseţea fotografiei tale de profil. Oricât de amuzante şi inofensive ar părea, acestea pot fi paravane pentru a obţine date despre tine fără ca tu să ştii”, relatează Maria Moiş, jurnalist Digi24.

Nu există niciun utilizator Facebook din România care să nu aibă măcar un prieten abonat la testele care îţi spun cu ce vedetă semeni sau ce viitor vei avea, în funcţie de zodie. Specialiştii în Securitate IT spun că aceste aplicaţii nu fac decât să speculeze naivitatea şi curiozitatea utilizatorilor.

„Acest gen de aplicaţii sunt în general create pentru a colecta informaţii despre noi. Există riscuri foarte mari ca anumite companii să copieze datele de pe Facebook și să folosească date în scopuri malițioase pentru vânzarea unor produse sau campanii politice”, spune Andrei Avădănei, specialist securitate IT.

Sătulă să vadă în propriul newsfeeed foarte multe rezultate ale acestor testări virtuale făcute de prietenii de pe Facebook, o jurnalistă specializată pe cybersecurity a făcut un studiu de caz. A analizat patru astfel de site-uri. Şi a ajuns la concluzii îngrijorătoare:

„Multe dintre aplicațiile găzduite pe site-uri folosesc o tehnologie bazată pe inteligență artificială pentru prelucrarea imaginilor, tehnologie furnizată de FaceApp. Este o companie localizată în Sankt Petersburg, Rusia. Prin politica sa, informează utilizatorii că datele pot fi reținute și folosite în alte state ca în țara de origine”, spune Mihaela Pană, jurnalist CyberM.

Aceste informații sunt la punctul 14 din politica de confidenţialitate a aplicaţiei care analizează pozele de profil, ne arată jurnalista Mihaela Pană. Cei mai mulţi utilizatori îşi dau acordul fără ca măcar să citească termenii şi condiţiile.

„Au un set de „anlizează-ţi faţa”... „iată de unde eşti cu adevărat” sau „putem să îţi ghicim adevărata naţionalitate”. Îţi pune în legătură automat faţa cu targetul, cu geotarghetarea, cu blocul de unde eşti”, spune Mihaela Pană.

„Imaginează-ţi că poate fi un mecanism prin care putem urmări persoane. Poţi colecta fotografiile de pe Facebook ca apoi să îl poţi găsi pe stradă”, spune Andrei Avădănei, specialist securitate IT.

Specialiştii în IT ne recomandă să ne ferim de astfel de aplicaţii de pe FB. Şi spun că datele sensibile pot ajunge inclusiv pe mâna hackerilor.

„Dacă o aplicație se ocupă strict cu a prezice viitorul, nu are nevoie de lista ta de prieteni pentru a face acest lucru”, spune Andrei Avădănei.

Dacă aţi accesat recent astfel de aplicaţii şi abia acum realizaţi riscurile la care v-aţi supus, tot ce puteţi face este să ştergeţi respectivele jocuri din secţiunea setări a contului de Facebook. Din păcate, această operaţiune nu vă poate garanta siguranţa informaţiilor deja stocate în bazele de date ale celor care se află în spatele aplicaţiilor.

Sursa: digi24.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md