23:28:40 01.12.2020
 
Stiri

APEL // Mai mulți deputați din Parlamentul Independenței le cer actualilor legislatori să permită întâmpinarea în PMAN a convoiului cu ajutoare care vine din România

Politică 06.05.2020 19:58 Vizualizări1850 Autor: Ziarul National
APEL // Mai mulți deputați din Parlamentul Independenței le cer actualilor legislatori să permită întâmpinarea în PMAN a convoiului cu ajutoare care vine din România


Peste 20 de deputați din primul Parlament al R. Moldova au lansat astăzi un apel la adresa actualilor legislatori, cărora le solicită să ia o decizie prin care convoiul de ajutoare umanitare, oferite de poporul român, să fie primit joi cu onorurile de rigoare în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN).

„Considerăm că în felul acesta vom repara parţial abuzurile, lipsa de educaţie şi îngâmfarea unor demnitari de stat, cărora le este indiferentă soarta a milioane de cetăţeni şi au comanda să strice relaţiile frăţeşti dintre R. Moldova şi România, dintre Chişinău şi Washington, dintre cetăţenii moldoveni şi ţările Uniunii Europene. Asumaţi-vă răspunderea, stimaţi parlamentari!”, este îndemnul membrilor Parlamentului Independenței.

CITIȚI și VIDEO // Convoiul format din 20 de camioane cu ajutoare UMANITARE pentru R. Moldova a pornit spre Chișinău. Ludovic Orban: „Sper să nu încerce unii să EXPLOATEZE POLITIC acest gest făcut pentru cetățenii R. Moldova”

Semnatarii apelului remarcă faptul că, în ultimul timp, în relaţiile conducerii R. Moldova cu partenerii de dezvoltare şi în primul rând cu România e un lanţ de „abuzuri instituţionale şi de sminteală” a unor demnitari, care „întrec orice măsură”.

„Ajutoarele vin pentru popor, nu pentru grupul restrâns de câţiva ghiftuiţi. Atât Preşedinţia, cât şi Guvernul nu sunt firme private sau cuiburi de bădărani, ci instituţii reprezentative ale unui popor. Conform Constituţiei, R. Moldova este o republică parlamentară, iar Parlamentului îi revine misiunea să descurajeze orice forme abuzive sau mitocăneşti practicate iresponsabil de Igor Dodon sau Ion Chicu, chiar dacă sunt corigenţi la bunul-simţ şi cei 7 ani de acasă”, cităm din același document.

CITIȚI și PETIȚIE // Cetățenii R. Moldova cer ca ajutorul umanitar oferit de România, care va ajunge mâine în 20 de camioane, să fie prezentat în PMAN

Menționăm că actuala guvernare de la Chișinău nu permite ca ceremonia de întâmpinare a celor 20 de camioane încărcate cu echipamente și medicamente în valoare de 3,5 milioane de euro, donate de România, să aibă loc în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului.

Convoiul cu ajutorul umanitar urmează să ajungă joi, pe 7 mai, în R. Moldova, după ce România a trimis săptămâna trecută și 42 de medici care să trateze bolnavii de COVID-19 din R. Moldova.


APEL către Parlamentul Republicii Moldova

Domnilor deputaţi,

Republica Moldova a traversat mai multe perioade complicate după Declaraţia de Independenţă din 27 august 1991, dar niciodată, indiferent de regimuri şi conducere, şefii de stat au avut înţelegerea funcţiei deţinute şi nu au atentat batjocoritor la valorile strămoşeşti ca ospitalitatea şi bunul-simţ. Dincolo de atacurile urâte făcute la comandă timp de un sfert de veac şi comentariile nesăbuite ale unor conducători moldoveni la adresa Uniunii Europene, SUA şi României, nici unul din şefii de stat nu a îndrăznit să treacă linia roşie, care să aducă prejudicii grave imaginii unui popor cunoscut în lume prin ospitalitatea sa şi cei 7 ani de acasă. Observăm că din decembrie 2016, tot ce înseamnă protocolul oficial, este folosit în mod discriminatoriu, nu în mod legal şi în interesul statului, ci după principiul slugă-stăpân. Este inadmisibil ca un demnitar de stat, indiferent de rang, să transfere lipsa sa de educaţie în instituţiile de bază ca Preşedinţia şi Guvernul.

Ceea ce observăm în ultimul timp în relaţiile conducerii R. Moldova cu partenerii de dezvoltare şi în primul rând cu România e un lanţ de abuzuri instituţionale şi de sminteală a unor demnitari, care întrec orice măsură. La urma urmei, ajutoarele vin pentru popor, nu pentru grupul restrâns de câţiva ghiftuiţi. Atât Preşedinţia, cât şi Guvernul, nu sunt firme private sau cuiburi de bădărani, ci instituţii reprezentative ale unui popor. Conform Constituţiei, R. Moldova este o republică parlamentară, iar Parlamentului îi revine misiunea să descurajeze orice forme abuzive sau mitocăneşti practicate iresponsabil de Igor Dodon sau Ion Chicu, chiar dacă sunt corigenţi la bunul-simţ şi cei 7 ani de acasă.

Stimaţi colegi,

În legătură cu faptul că anumite forţe şi servicii invizibile urmăresc să deterioreze relaţiile R. Moldova cu partenerii de dezvoltare, Vă solicităm, în aceste zile cruciale pentru combaterea pandemiei, să asiguraţi buna funcţionalitate a instituţiilor de stat şi să luaţi o decizie a Parlamentului, prin care convoiul de ajutoare umanitare, oferite de poporul român, să fie primit cu onorurile de rigoare, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Considerăm că în felul acesta vom repara parţial abuzurile, lipsa de educaţie şi îngâmfarea unor demnitari de stat, cărora le este indiferentă soarta a milioane de cetăţeni şi au comanda să strice relaţiile frăţeşti dintre R. Moldova şi România, dintre Chişinău şi Washington, dintre cetăţenii moldoveni şi ţările Uniunii Europene. Asumaţi-vă răspunderea, stimaţi parlamentari!

Semnează un grup de deputaţi din Primul Parlament,

Nicolae Dabija, Alecu Reniţă, Anatol Ţăranu, Alexandru Arseni, Valentin Dolganiuc, Pintilie Pârvan, Mihai Pătraş, Nicolae Misail, Ion Madan, Petru Munteanu, Nicolae Moraru, Ion Neagu, Constantin Culea, Boris Carandiuc, Gheorghe Hioară, Vlad Pascaru, Erimia Ion, Dumitru Tudoroi, Ion Palii,Tudor Macrinici, Ion Negură

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // La mulți ani, România!

27.11.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine să-l sfătuiască...

23.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Noii neutraliști

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md