14:27:20 03.10.2023
Stiri

„Expert-Grup”: ANULAREA legii care trece miliardul furat la datorie publică va genera costuri mai MARI pentru cetățeni, iar amnistia fiscală va ÎMPIEDICA investigarea furtului miliardului

Economie 26.01.2017 14:01 Vizualizări3389 Autor: Ziarul National
„Expert-Grup”: ANULAREA legii care trece miliardul furat la datorie publică va genera costuri mai MARI pentru cetățeni, iar amnistia fiscală va ÎMPIEDICA investigarea furtului miliardului
Eugen Ghilețchi


Dacă legea care trece miliardul furat din sistemul bancar la datorie publică va fi anulată, așa cum cere președintele Igor Dodon, costul pentru cetățenii R. Moldova va fi și mai mare. Totodată, dacă această lege nu era aprobată, iarăși cetățenii R. Moldova ar fi avut de plătit mai mult.

Declarația aparține expertului Eugen Ghilețchi de la Centrul „Expert-Grup” care a prezentat astăzi rezultatele unui studiu privind monitorizarea reformelor recente din sistemul financiar-bancar al R. Moldova.

Experții economici recomandă autorităților să asigure independența anchetei efectuate de compania „Kroll” și continuarea proceselor de lichidare transparentă a activelor celor trei bănci implicate în furtul miliardului.

Eugen Ghilețchi susține că inițiativele privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală pot pune în pericol rezultatele investigației internaționale cu privire la jaful din sistemul bancar. Expertul face referire la o prevedere „stranie” din acest proiect, aprobat deja în prima lectură de Parlament, prin care statul „garantează că persoanele care și-au liberalizat capitalul nu vor fi urmărite”.

„Există riscul ca persoanele care au beneficiat de pe urma fraudei bancare respective să fie amnistiate”, a spus Ghilețchi.

Menționăm că inițiativele de liberalizare a capitalului și stimulare fiscală au fost criticate dur de societatea civilă din R. Moldova, dar și de FMI și Banca Mondială. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, unul dintre autorii acestui proiect de lege, a promis că Parlamentul va reveni la discuții, abia după ce va fi expertizat de partenerii de dezvoltare ai R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md