Angajat al unei fabrici de mezeluri rupe tăcerea. „NICIODATĂ nu o să pun gura pe așa ceva”. Iată ce bagă în salam, parizer, mușchi sau suncă
4463
În reclame sunt promovate ca fiind o sursă sănătoasă de proteine şi sunt recomandate pentru a fi consumate de întreaga familie.În realitate însă, adevărul este departe de ceea ce se arată oamenilor, scrie ziareonline.ro.
Mezelurile au ajuns să fie printre cele mai nocive alimente, iar din păcate, din ce în ce mai mulţi români le cumpără – pentru că sunt ieftine şi pentru că satură foamea.
Am surprins în tren conversaţia dintre un angajat al unei fabrici de mezeluri şi un apropiat al acestuia: „Înainte să mă angajez aici, mâncam mezeluri în fiecare zi. Le dădeam şi copiilor mei parizer, crenvurşti sau șunca, fiind convins că sunt alimente sănătoase. Însă când am intrat în fabrică şi am văzut de fapt ce se pune în aceste mezeluri, m-am îngrozit. Piele, grăsime, zgârciuri, oase şi în general toate resturile intră în nişte maşini de tocat imense, iar pasta aceea este amestecată cu apă, multă sare şi tot felul de prafuri. Carnea propriu-zisă este într-o proporţie foarte mică”.
Deşi legislaţia privind normele de compoziţie există şi este destul de clară, controalele efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că foarte puţine produse respectă întru totul reţeta. Principala problemă a mezelurilor de pe piaţa autohtonă e chiar cantitatea insuficientă a materiei prime – carnea, sau calitatea proastă a acesteia. Un raport al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din România, bazat pe date din 2010, arată că mai ales parizerul, crenvurştii şi salamurile de vară au un conţinut de proteine cu 2% mai mic faţă de prevederile legale, potrivit cărora mezelurile trebuie sa conţina carne în proportie de cel puţin 10-11%.
Din plin se găseşte însă carnea dezosată mecanic, adică o pastă obţinută din tendoane, oase, pieliţe, în care proteinele sunt aproape inexistente. Aceasta este periculoasă pentru copii sau tineri, din cauza cantităţii ridicate de fosfor ce împiedica asimilarea calciului.
RETETA ORIGINALĂ
PASTRAMA DE PORC contine, la 100 kg carne de porc, cateva condimente: cate 2,5 kilograme de sare si usturoi, 350 de grame de piper, 600 de grame de boia si 150 de grame de zahar. Carnea de pe pulpe, atent aleasa (fara cartilagii sau grasime) se fasoneaza in bucati de 10 cm lungime si 4 grosime care se introduce 4 zile la frigider, in bait. Apoi se afuma cu fum cald (110 grade C) timp de 90 minute.
RETETA ACTUALA
Pastrama de porc din comertul de masa contine in primul rand carne injectata, care apoi se malaxeaza pe niste utilaje cu vid, ca sa se patrunda chimicalele in fibra, si abia dupa aceea se trateaza termic. Procesul de maturare in bait, timp de patru zile este inlocuit de injectare. Continutul de apa este cu atat mai mare cu cat pretul este mai mic.
RETETA ORIGINALA
PARIZERUL contine 70 kg de brandt calitatea I, 30 kg de slanina, cate 50 g de piper si boia dulce, 30 g nucsoara si 50 grame de usturoi. Slanina se toaca la 3 mm. Brandt-ul, maturat 2 zile la rece, se toaca impreuna cu slanina. In timpul amestecarii se adauga solzi de gheata, pentru a preintampina incalzirea pastei. Batoanele se zvanta in la 75 de grade, se afuma o ora si se fierb circa 3 ore.
RETETA ACTUALA
Azi avem in parizer doar 50% carne de porc, aproape tot atat emulsie de sorici, apa, proteina vegetala din soia, amidon, sare, condiment, stabilizator (difosfat), potentiator de aroma (glutamat de sodiu), antioxidant (acid ascorbic), carmin (colorant natural), dextroza, conservant (azotat de sodiu).
RETETA ORIGINALA
MUSCHIUL AFUMAT contine, dupa retetarul de acum 50 de ani, doar muschi de porc file, sare, azotat de sodiu si zahar. Acestea din urma vor deveni solutie pentru injectare, in proportie de 10%, dupa care carnea astfel preparata va sta in saramura 4 zile, apoi se va scurge 24 de ore. Urmeaza zvantarea (1 ora) si afanarea la rece, timp de 16 ore.
RETETA ACTUALA
Azi, industrial carnea poate fi injectata si aproape 100%, iar muschiul chiar se preteaza la o asemenea interventie. De obicei, la muschi, spun specialistii, se merge pe o injectare de 80% cu o saramura care contine diverse E-uri si substante menite sa retina apa in carne, cum ar fi amidonul si caragenanul.
RETETA ORIGINALA
SALAMUL VICTORIA ar trebui sa contina 70 kg de pulpa de porc si 30 kg de brandt de porc (carne macra dezosata, de prima calitate). La acestea se adauga 30 g nucsoara, 150 g piper, 150 g zahar. Carnea se amesteca in malaxor cu sare, apoi sta la frigorifer 48 de ore, dupa care brandt-ul astfel obtinut va fi amestecat cu pulpa curatata de grasime si taiata in bucati de 3-4 cm.
RETETA ACTUALA
Azi, se foloseste carne de porc si slanina (ingredient care lipseste din reteta originala), asezonat cu condiment si arome. Carnea este “de lucru”, adica resturi, amestecata in aceeasi proportie cu slanina, apa, soia, amidon. Se adauga sare, condimente, stabilizatori, potentiator de aroma, antioxidant, agent de ingrosare, dextroza, colorant, conservant.
RETETA ORIGINALA
KAIZERUL original contine exclusiv piept de porc, sare, foi de dafin si azotit de sodiu. Se sareaza uscat intre 6 si 8 zile. Apoi se transeaza bucatile si, dupa spalare in apa calda, ajung intr-o baie cu apa rece. Bucatile sunt zvantate, apoi se pun la afumat, o ora. Dupa afumare pieptul se fierbe la 70 de grade C, cu foi de dafin, apoi se raceste timp de 12 ore.
RETETA ACTUALA
Pieptul de porc intra direct dezosat in procesul de fabricatie. Carnea este injectata cu sare, condimente, stabilizator: polifosfat de sodiu. In reteta mai intra dextroza (adjuvant alimentar), niste caragenan, agent de ingrosare, pentru ca produsul respectiv sa aiba aspectul consacrat. Se mai pune ascorbat de sodiu, potentiator de aroma, monoglutamat de sodiu, conservant si colorant.
13.11.2025
13:08
25
Delegația condusă de premierul Alexandru Munteanu marchează prima vizită externă la București, însoțită de vicepremierul Vladimir Bolea
13.11.2025
11:07
207
Universitățile moldovenești își promovează programele de studiu la târgul educațional din Bengaluru, India
13.11.2025
10:57
255
Ajutoare financiare pentru fermierii afectați de înghețurile din primăvară și furtuna din Cahul: primele plăți au fost autorizate
13.11.2025
10:49
292
G7 solicită urgent încetarea focului în Ucraina, în timp ce negocierile stagnează
13.11.2025
10:44
410
AVERTISMENT // Plahotniuc ar putea scăpa basma curată. Vlad Filat: „Nu va exista nicio finalitate în dosarul „furtul miliardului”, dacă procurorii nu vor renunța la vechea SCHEMĂ, care nu duce nicăieri”
13.11.2025
10:17
276
Condamnări grele pentru doi bărbați din Ungheni prinși cu peste 2.000 de plicuri de droguri în cadrul unei rețele complexe
13.11.2025
09:37
303
Suspectă eliberată sub control judiciar în urma jafului spectaculos de la Luvru
13.11.2025
09:11
500
Marele lăcaș ortodox din Moldova neagă eticheta de "biserică rusă" și provoacă tensiuni religioase în regiune
13.11.2025
08:22
426
Horoscopul zilei 13.11.2025
13.11.2025
07:17
524
Marco Rubio denunță provocările aeriene ale Rusiei, reafirmând angajamentul SUA față de apărarea NATO
13.11.2025
11:07
117
Universitățile moldovenești își promovează programele de studiu la târgul educațional din Bengaluru, India
13.11.2025
10:57
213
Ajutoare financiare pentru fermierii afectați de înghețurile din primăvară și furtuna din Cahul: primele plăți au fost autorizate
13.11.2025
10:49
246
G7 solicită urgent încetarea focului în Ucraina, în timp ce negocierile stagnează
13.11.2025
10:44
311
AVERTISMENT // Plahotniuc ar putea scăpa basma curată. Vlad Filat: „Nu va exista nicio finalitate în dosarul „furtul miliardului”, dacă procurorii nu vor renunța la vechea SCHEMĂ, care nu duce nicăieri”
13.11.2025
10:17
240
Condamnări grele pentru doi bărbați din Ungheni prinși cu peste 2.000 de plicuri de droguri în cadrul unei rețele complexe
13.11.2025
09:37
262
Suspectă eliberată sub control judiciar în urma jafului spectaculos de la Luvru
13.11.2025
09:11
444
Marele lăcaș ortodox din Moldova neagă eticheta de "biserică rusă" și provoacă tensiuni religioase în regiune
13.11.2025
08:22
398
Horoscopul zilei 13.11.2025
13.11.2025
07:17
500
Marco Rubio denunță provocările aeriene ale Rusiei, reafirmând angajamentul SUA față de apărarea NATO
13.11.2025
06:49
384
UE mobilizează giganții tehnologiei și influencerii pentru a combate amenințările hibride și dezinformarea în spațiul digital
13.11.2025
04:28
446
SUA pune capăt celei mai lungi perioade de paralizie bugetară din istorie – Congresul i-a trimis legea lui Trump pentru semnare
13.11.2025
02:57
543
Mark 1, noua rachetă europeană accesibilă pentru neutralizarea dronelor rusești, lansată de Estonia
13.11.2025
02:51
589
Putin și jocul de-a v-ați ascunselea: tripla reședință cu birouri gemene pentru a deruta spionii străini
12.11.2025
20:52
649
Surpriza caldă se instalează în Moldova pe 13 noiembrie 2025
12.11.2025
20:30
956
Constantin Cheianu, DESTĂINUIRE privind decizia de a renunța la fotoliul de DEPUTAT: ,,Primul om căruia i-am vorbit despre decizia de a-mi depune mandatul de deputat a fost..."
12.11.2025
19:27
661
Zelenski ia măsuri drastice în scandalul de corupție din Ucraina: cere demisia miniștrilor justiției și energiei pe fondul mitei de 100 de milioane de dolari
12.11.2025
19:04
799
Moscova critică Chișinăul pentru încercarea de subminare a autonomiei Găgăuziei și presiunile politice preconizate
12.11.2025
18:33
621
Dr. Ovidiu Ferician avertizează: cancerul de prostată poate afecta bărbații chiar de la 50 de ani, prevenția începe cu un test genetic!
12.11.2025
18:08
627
Scandal de corupție și lupte judiciare: Noul test pentru președinția lui Zelenski în Ucraina
12.11.2025
17:48
573
Colegiul de Medicină Veterinară din Brătușeni modernizat cu ajutor european: condiții de top pentru elevi și profesori
12.11.2025
17:22
646
Rusia, deschisă pentru negocieri cu Ucraina la Istanbul, dar Kievul și UE resping condițiile teritoriale susținute de Trump în Alaska
12.11.2025
17:14
1359
Mai mulți deputați de la PAS au decis să RENUNȚE la mandat. Cine sunt cei CINCI aleși ai poporului
12.11.2025
17:01
556
Colegiul de Medicină Veterinară din Brătușeni se modernizează: condiții de studiu îmbunătățite cu suport european și austriac
12.11.2025
16:41
550
Cooperarea dintre Republica Moldova și PNUD: Proiecte importante pentru dezvoltarea durabilă și eficiența energetică
12.11.2025
16:08
487
Sălile pline la cea de-a XI-a ediție a Zilelor Filmului Românesc în Moldova. Proiecțiile au bucurat și publicul din Hâncești, Nisporeni, Călărași, Strășeni, Ungheni, Florești, Bălți, Cimișlia și Cahul
Universitățile moldovenești își promovează programele de studiu la târgul educațional din Bengaluru, India
Ajutoare financiare pentru fermierii afectați de înghețurile din primăvară și furtuna din Cahul: primele plăți au fost autorizate
G7 solicită urgent încetarea focului în Ucraina, în timp ce negocierile stagnează
AVERTISMENT // Plahotniuc ar putea scăpa basma curată. Vlad Filat: „Nu va exista nicio finalitate în dosarul „furtul miliardului”, dacă procurorii nu vor renunța la vechea SCHEMĂ, care nu duce nicăieri”
1 MDL
1 EUR
19.63
1 USD
16.96
1 RON
3.86
1 RUB
0.21
1 UAH
0.40


Inapoi














