Analizele care atestă cantitatea de MERCUR în sângele Maiei Sandu și al lui Andrei Năstase, făcute PUBLICE: Cum le comentează specialiștii


Analizele privind cantitatea de mercur în sângele liderilor opoziției, Maia Sandu și Andrei Năstase, au fost făcute publice la o zi după cei doi au acuzat guvernarea că „i-ar vrea morți”.
Maia Sandu și-a făcut asemenea analize acum mai bine de un an, în ianuarie 2018, la un laborator din Chișinău, în timp ce Andrei Năstase - de două ori, în septembrie 2017 și decembrie 2018, la un laborator din Germania.
Potrivit rezultatelor analizelor, publicate de newsmaker.md, cantitatea de mercur în cazul Maiei Sandu a fost de 2,7, iar în cel al lui Năstase - de 9,9 în 2017 și 8,7 la finele anului 2018.
Ziarul NAȚIONAL l-a rugat pe Nicolae Gurschi, specialist principal în toxicologie la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău, să ne explice ce înseamnă aceste cifre.
Potrivit specialistului, în majoritatea statelor este considerată intoxicație cu mercur cea care atestă de la 10 micrograme pe decalitru în sângele unei persoane. În același timp, în SUA acest prag pornește de la 7 micrograme, dar sunt și state care stabilesc norma și de la 20.
„Mai sus de 10 micrograme s-ar putea să se dezvolte efectele toxice în organism. Odată intrat în organism, mercurul nu se elimină definitiv niciodată. Dar, în cantități mici, el nu se implică în procesul metabolic”, ne-a spus Gurschi.
Întrebat dacă un asemenea nivel al mercurului în sânge poate apărea de la consumul de pește, așa cum ne-a explicat mai devreme, specialistul în toxicologie a răspuns: „Da, poate să fie și de la consumul de pește. Depinde ce pește și dacă mănâncă în fiecare zi”.









































































