15:27:20 14.05.2025
Stiri

ANALIZĂ // R. Moldova NU va fi abandonată de România. Armata României oferă asistență, iar forțele speciale române antrenează trupele moldovenești

Actualitate 15.03.2024 09:01 Vizualizări1596
ANALIZĂ // R. Moldova NU va fi abandonată de România. Armata României oferă asistență, iar forțele speciale române antrenează trupele moldovenești

R. Moldova e principalul obiectiv de politică externă pentru România. Iar din punct de vedere militar asistența de securitate pe care România o oferă celuilalt mal al Prutului unde se vorbește tot limba română e determinantă, informeaza portalul defenseromania.ro.

Odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie 2022 situația de securitate la Chișinău s-a deteriorat periculos de mult.

Moldova, parte istorică a Principatelor Române, anexată în 1812 de către Imperiul rus, a traversat perioada sovietică ca republică a URSS. Azi, cu o conducere euro-atlantică, Republica Moldova aspiră la integrarea în Uniunea Europeană în 2030, dar se confruntă cu un puternic război hibrid purtat de propaganda rusă împotriva micului stat.

Vulnerabilitatea R. Moldovei e Transnistria, regiune separatistă unde există în continuare forțe ruse iar Ucraina acționează ca un scut pentru R. Moldova. Războiul dintre separatiștii transnistreni susținuți de Rusia și R. Moldova a fost declanșat în 1990, în prezent conflictul fiind înghețat, existând oricând riscul dezghețării lui de către Rusia. În acest context cel mai grav scenariu pentru R. Moldova ar fi ca Rusia să reușească să-și atingă obiectivul de a ocupa întreg sud-estul Ucrainei, inclusiv regiunea Odesa, și să facă astfel joncțiunea cu trupele sale din Transnistria.

2. Foto: ISW ... (transnistria_73848000.png)

În tot acest climat complicat pentru R. Moldova, care se confruntă și cu un intens război hibrid purtat de propaganda rusă, România și-a accelerat sprijinul pentru statul vecin. Rolul României a fost determinant și în criza energetică declanșată după invadarea Ucrainei când Bucureștiul a ținut la propriu lumina aprinsă în R. Moldova.

Din perspectivă economică rolul României e evidențiat și de cifre. Recent, Ambasadorul R. Moldova în România, Excelența Sa Victor Chirilă a anunțat că România a devenit primul partener comercial al Republicii Moldova, devansând cu mult Federaţia Rusă şi alte state partenere ale Republicii Moldova, dar şi primul investitor "străin" cu peste 400 de milioane de euro.

Sprijinul acordat de România se traduce însă și în asistență de securitate. Iar despre acest lucru a vorbit și președintele R. Moldova, Maia Sandu, în timpul vizitei din România de săptămâna trecută.

4. Klaus Ioha... (iohannis-maia-sandu_09246700.jpg)

În contextul în care R. Moldova trece printr-un proces ambițios de modernizare a forțelor sale armate, pentru a recupera decalajul uriaș din punct de vedere militar față de alte state europene, România se implică inclusiv prin exerciții sau programe comune de antrenament a trupelor.

„Primim asistență de securitate (n.r. din punct de vedere militar, din partea României), participăm la instruiri comune, exerciții militare comune, avem sprijin pentru sistemul de apărare. În ultimii doi ani noi probabil am făcut pentru sistemul de apărare cât nu s-au făcut în ultimii 30 de ani. Sistemul a fost ignorat în mare parte intenționat”, a subliniat Maia Sandu, în cadrul unui interviu acordat Digi 24 săptămâna trecută.

Președintele R. Moldova a adăugat, vorbind despre neutralitatea constituțională că „Rusia e singura țară din lume care încalcă neutralitatea R. Moldova”.

„Rusia are trupe pe teritoriul nostru fără acordul nostru. Narațiunea și propaganda rusă spun că neutralitatea înseamnă că R. Moldova nu trebuie să aibă o armată dotată și un sistem de apărare. Ce înseamna asta? Să fim neutri înseamnă să fim neajutorați și slabi?”, s-a întrebat retoric Maia Sandu.

„În multe cazuri politicieni plătiți de Kremlin, iar în altele corupția și neglijența, au condus la faptul că apărarea nostră era foarte slabă”, a conchis Maia Sandu.

Nu e niciun secret că Forțele pentru Operații Speciale (FOS) din R. Moldova se antrenează de mai mulți ani alături de FOS din România și SUA. În ceea ce privește structura forțelor speciale, România are una din cele mai bine pregătite FOS din regiune și nu numai.

România oferă suport inclusiv la nivelul de doctrină militară, concept pe care Armata română e organizată pe principii occidentale.

România s-a implicat activ și în înzestrarea Armatei R. Moldova. Anul trecut, R. Moldova a primit transportoare de luptă Piranha 3 din partea Germaniei. Transferul a fost făcut la sugestia României, scrie sursa citată.

Blindatele au fost transferate prin Platforma de Sprijin pentru R. Moldova, inițiativă co-prezidată de România, alături de Germania, Franța și R. Moldova.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte