00:41:17 21.08.2019
 
Stiri

Ambasadorul UE la Chișinău afirmă că Bruxellesul ar dori să vadă mai multe PROGRESE în reformele demarate în R. Moldova, pentru care este nevoie de VOINȚĂ politică

Politică 19.09.2018 16:00 Vizualizări936 Autor: Ziarul National
Ambasadorul UE la Chișinău afirmă că Bruxellesul ar dori să vadă mai multe PROGRESE în reformele demarate în R. Moldova, pentru care este nevoie de VOINȚĂ politică

Statutul de țară-asociată la UE nu este un trofeu pe care îl pui undeva și te uiți la el, dar este o muncă de zi de zi pentru îndeplinirea prevederilor Acordului de Asociere pe care R. Moldova l-a semnat cu UE.

Declarația îi aparține Ambasadorului UE la Chișinău, Peter Michalko, care a afirmat în cadrul unei mese rotunde cu privire la provocările și perspectivele dialogului UE - R. Moldova, organizate astăzi la Chișinău, că Bruxellesul și-ar dori să vadă mai multe progrese în implementarea Acordului de asociere, astfel încât oamenii de rând să simtă roadele acestei asocieri.

Peter Michalko a subliniat că cetățenii R. Moldova au fost primii care au beneficiat, în cadrul Parteneriatului Estic, de liberalizarea regimului de vize cu UE, iar Bruxellesul a oferit asistență pentru implementarea mai multor reforme.

„Cea mai importantă este voința politică pentru a schimba sistemul justiției în unul just, a asigura independența judecătorilor, a lupta realmente împotriva corupției, pentru a fi siguri că nu vor mai avea loc fraude în sistemul bancar sau spălări de bani. (...) Sunt momente în care nu vedem progrese, uneori chiar regrese în reforme, situații pe care nu ni le puteam imagina, cum ar fi anularea alegerilor libere și corecte din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase. Aceste lucruri nu sunt acceptabile. Este parte a relației noastre să fim vocali și să spunem când lucrurile nu merg în direcția asumată”, a declarat diplomatul european.

Ambasadorul UE s-a referit în mod special la legislația cu privire la amnistia de capital care prezintă riscuri în agnajamentul legat de lupta cu corupția și spălările de bani, dar și la modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția și a opiniei UE, exprimându-și speranța că cetățenii vor putea vota liber la următoarele alegeri din R. Moldova.

Peter Michalko a adăugat că discuțiile despre acordarea asistenței macrofinanciare R. Moldova au fost amânate pentru anul viitor, iar R. Moldova poate demonstra voință în implementarea Acordului de asociere cu UE, așa cum s-a întâmplat în sectorul economiei, unde a arătat că „se poate”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.08.2019 09:07 Ziarul National După „Alianța Kozak” vine „Planul Koz...

16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md