01:35:10 13.11.2019
 
Stiri

„Ambasadorii Limbii Române” au venit deja în Republica Moldova. Ce vor face timp de trei luni în stânga Prutului

Știri 23.09.2016 18:00 Vizualizări859 Autor: Ziarul National
„Ambasadorii Limbii Române” au venit deja în Republica Moldova. Ce vor face timp de trei luni în stânga Prutului orasulsuceava.ro

Un grup de tineri voluntari din România, studenți ai facultăților de litere sau științe ale educației, au venit în R. Moldova pentru a preda, în perioada lunilor septembrie-noiembrie curent, cursuri introductive de limba română elevilor de la instituții de învățământ general din stânga Prutului.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației de la Chișinău.

Activitatea face parte din Programul-pilot „Ambasadorii Limbii Române”, desfășurat la inițiativa Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni, cu susținerea Ambasadei României la Chișinău.

Primii „Ambasadori ai Limbii Române” care au venit în R. Moldova sunt Andreea Abordiencei, studentă la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Echard Bernard și Ioana-Elena Urda, studenți la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Babeș – Bolyai” din Cluj.

Voluntarii vor preda lecții și vor desfășura diverse activități instructiv-educative în mai multe instituții de învățământ din Vulcănești, Fălești și Ocnița. Școlile selectate sunt cu predare atât în limba română, cât și în rusă. Spre exemplu, în raionul Ocnița, profesorul voluntar va activa la gimnaziul din Vălcineţ, care este cu predare în limba rusă, în localitate limba de comunicare fiind ucraineana.

Totodată, tinerii profesori vor fi implicați în activități metodice, activități extrașcolare, vor vizita mai multe instituții de învățământ din cadrul unităților administrativ-teritoriale. Fiecare student voluntar are un profesor mentor care îi va coordona activitatea.

„Eficacitatea procesului educațional este în strânsă legătură cu modul în care funcționează limba română în societate, dar și în școală. Buna cunoaștere a limbii române de către vorbitorii ei nativi, precum și de către reprezentanții tuturor etniilor de la noi din țară și promovarea unei frumoase și corecte limbi române în școală și în comunitate are importanță inclusiv pentru dialogul interetnic. În acest context, Ministerul Educației acordă o atenție sporită calităţii procesului de învăţare a limbii române, în special în instituţiile cu instruire în limbile minorităţilor naţionale. Tinerii voluntari din România vor interacționa cu mai mulți elevi din Republica Moldova, oferindu-le un motiv în plus, dar și oportunitatea de a asculta și a vorbi corect limba română”, a declarat ministra Educației, Corina Fusu, subliniind că acesta este un proiect desfășurat în premieră în R. Moldova și că urmează a fi extins.

De oportunitățile Programului-pilot „Ambasadorii Limbii Române” se preconizează să beneficieze peste 360 de elevi din R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.11.2019 09:10 Nicolae Negru Iohannis sau Dăncilă? Riscurile turul...

08.11.2019 09:11 Nicolae Negru Furtună în ligheanul politicii de pe Bâc

04.11.2019 09:09 Nicolae Negru De ce a pierdut Andrei Năstase? Bluff...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
SONDAJ // Care este soluția cea mai bună pentru R. Moldova, după demiterea Guvernului Sandu?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md