02:11:35 27.02.2024
Stiri

AMALGAMARE // Aproape 90% din localitățile R. Moldova au mai puțin de 5 000 de locuitori: Soluția autorităților pentru a exclude „fragmentarea excesivă a localităților” și a oferi populației servicii de calitate

Actualitate 29.11.2023 13:14 Vizualizări2746 Autor: Ziarul National
AMALGAMARE // Aproape 90% din localitățile R. Moldova au mai puțin de 5 000 de locuitori: Soluția autorităților pentru a exclude „fragmentarea excesivă a localităților” și a oferi populației servicii de calitate


Aproape 90% din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I ale R. Moldova au o populație redusă, sub 5 000 de locuitori, iar administrația publică locală este extrem de fragmentată și subdezvoltată.

Pentru excluderea fragmentării excesive ale localităților, Guvernul propune amalgamarea teritorială voluntară, care va spori capacitatea instituțională și financiară a administrației publice locale, iar în rezultat autoritățile vor furniza cetățenilor servicii mai calitative și mai accesibile.

CITIȚI și Viorel Furdui, directorul executiv al CALM: „Din ce cauză se depopulează satele? Din cauza primăriilor? Sau invers: datorită primăriilor, în sate se mai păstrează o speranță. Acest stat se ține anume pe primari, pe energia lor”

Metodologia de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale, care descrie întreg procesul, stabilește criteriile și condițiile pentru realizarea acesteia, a fost aprobată în ședința de astăzi a Guvernului.

Guvernul anunță că va susține localitățile amalgamate prin acordarea surselor financiare pentru stimularea bugetelor. De asemenea, localitățile vor beneficia de suport financiar pentru dezvoltarea infrastructurii și pregătirea procesului de amalgamare voluntar, în acest sens fiind planificate 250 de milioane de lei.

Metodologia amalgamării voluntare a fost elaborată cu sprijinul Elveției, prin intermediul proiectului „Mă implic”, implementat de Skat Consulting, cu contribuția Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md