00:01:08 20.07.2024
Stiri

AMALGAMARE // Aproape 90% din localitățile R. Moldova au mai puțin de 5 000 de locuitori: Soluția autorităților pentru a exclude „fragmentarea excesivă a localităților” și a oferi populației servicii de calitate

Actualitate 29.11.2023 13:14 Vizualizări2904 Autor: Ziarul National
AMALGAMARE // Aproape 90% din localitățile R. Moldova au mai puțin de 5 000 de locuitori: Soluția autorităților pentru a exclude „fragmentarea excesivă a localităților” și a oferi populației servicii de calitate


Aproape 90% din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I ale R. Moldova au o populație redusă, sub 5 000 de locuitori, iar administrația publică locală este extrem de fragmentată și subdezvoltată.

Pentru excluderea fragmentării excesive ale localităților, Guvernul propune amalgamarea teritorială voluntară, care va spori capacitatea instituțională și financiară a administrației publice locale, iar în rezultat autoritățile vor furniza cetățenilor servicii mai calitative și mai accesibile.

CITIȚI și Viorel Furdui, directorul executiv al CALM: „Din ce cauză se depopulează satele? Din cauza primăriilor? Sau invers: datorită primăriilor, în sate se mai păstrează o speranță. Acest stat se ține anume pe primari, pe energia lor”

Metodologia de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale, care descrie întreg procesul, stabilește criteriile și condițiile pentru realizarea acesteia, a fost aprobată în ședința de astăzi a Guvernului.

Guvernul anunță că va susține localitățile amalgamate prin acordarea surselor financiare pentru stimularea bugetelor. De asemenea, localitățile vor beneficia de suport financiar pentru dezvoltarea infrastructurii și pregătirea procesului de amalgamare voluntar, în acest sens fiind planificate 250 de milioane de lei.

Metodologia amalgamării voluntare a fost elaborată cu sprijinul Elveției, prin intermediul proiectului „Mă implic”, implementat de Skat Consulting, cu contribuția Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md