07:12:10 24.04.2024
Stiri

Alipirea Transnistriei la Federația Rusă sau reconvocarea formatului de negocieri în dosarul transnistrean ,,5+2", cu participarea Moscovei? Vladimir Socor anticipează ce se va întâmpla pe 28 februarie la Tiraspol

Actualitate 25.02.2024 07:43 Vizualizări3016 Autor: Ziarul National
Alipirea Transnistriei la Federația Rusă sau reconvocarea formatului de negocieri în dosarul transnistrean ,,5+2 Vocea Basarabiei


Vladimir Socor, analistul politic de la Fundaţia Jamestown, susține că fi ,,foarte uimit", dacă adunarea pretinșilor ,,deputați de toate nivelurile" din Tiraspol, convocată pentru data de 28 februarie, ar solicita alipirea la Rusia sau recunoașterea de către Rusia, precum se speculează în spațiul public. De asemenea, analistul ar fi ,,fi la fel de uimit", dacă liderul rus Vladimir Putin ,,ar susține așa ceva în discursul său din 29 februarie".

Într-un comentariu oferit Ziarului NAȚIONAL, Vladimir Socor anticipează că adunarea din Tiraspol din 28 februarie va condamna pretinsa ,,blocadă" sau ,,discriminare" economică din partea Chișinăului, va cere asistență economică sporită din partea Rusiei și, invocând poate chiar ,,drepturile omului”, va solicita ,,mediatorilor și garanțior” să convingă Chișinăul să renunțe la măsurile economice respective și să îndeplinească ,,rannee dostignutîie dogovorionnosti” (înțelegerile la care s-a ajuns anterior - n.r.) din istoria acquis-ului ,,5+2"

,,Presupun că adunarea din Tiraspol va solicita mediatorilor și garanților să reconvoace formatul 5+2. Rusia, exclusă din concertul diplomatic european ca urmare a războiului din Ucraina, dorește să fie readmisă în concert, să fie recunoscută din nou ca partener credibil de dialog. Rusia ar putea obține un prim succes în această direcție prin reconvocarea formatului 5+2, nerealistă acum, sau măcar printr-o reacție occidentală care nu ar exclude reconvocarea în viitor.

Cele două scopuri de mai sus ale Tiraspolului sunt incompatibile cu declarațiile lor tradiționale despre recunoașterea independenței și alipirea ulterioară la FederațiaRusă pe baza plebiscitului din 2006. De aceea, Tiraspolul ar trebui să excludă aceste formulări din documentul proiectat pentru 28 februarie", a declarat Vladimir Socor pentru Ziarul NAȚIONAL.

Amintim că liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a convocat, pentru data de 28 februarie, așa-zișii ,,deputați de toate nivelurile", inclusiv cei care au decis separarea regiunii de R. Moldova în anii '90 ai secolului trecut. Ulterior, doi pretinși deputați actuali din stânga Nistrului au declarat public faptul că în cadrul evenimentului va fi adoptată o declarație prin care i se va solicita Federației Ruse să ia în componența sa Transnistria, parte a R. Moldova.

Serviciile secrete din Ucraina au transmis că acest plan ,,nu se confirmă deocamdată", iar autoritățile de la Chișinău au arătat că în prezent nu ar fi semne privind destabilizarea situației în stânga Nistrului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md