07:03:18 24.05.2024
Stiri

Alegeri locale în nouă localități din R. Moldova: Liber la înscrierea candidaților

Actualitate 12.04.2024 14:28 Vizualizări1201 Autor: Ziarul National
Alegeri locale în nouă localități din R. Moldova: Liber la înscrierea candidaților


Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcțiile de primari sau consilieri în nouă localități din R. Moldova, unde vor avea loc, pe 19 mai curent, alegeri locale noi și parțiale, a început vineri, 12 aprilie.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), partidele politice și blocurile electorale vor prezenta consiliilor electorale de circumscripție din unitățile teritorial-administrative unde intenționează să candideze următoarele documente:

 1. Cererea, în formă scrisă, prin care se solicită înregistrarea în calitate de concurent electoral;
 2. Hotărârea/ decizia confirmată prin procesul-verbal sau extrasul acestuia al ședinței organului central sau teritorial al partidului politic sau blocului electoral privind desemnarea candidaților;
 3. Datele biografice ale candidatului;
 4. Declarația candidatului privind consimțământul lui de a candida pentru funcțiile elective;
 5. Declarația de avere și interese personale pentru ultimul an înainte de alegerile locale;
 6. Declarația pe propria răspundere prin care confirmă că nu este condamnat la închisoare sau că are antecedente penale și că în privința sa nu au fost emise acte de constatare rămase definitive;
 7. Declarația privind suspendarea, pe durata mandatului, a funcțiilor incompatibile cu funcția de primar, în cazul în care persoana este aleasă și mandatul este validat;
 8. Declarația despre suspendarea din funcția deținută din momentul începerii campaniei electorale;
 9. Copia de pe diploma de studii – în cazul candidaților la funcția de primar prin care se atestă că are cel puțin studii generale obligatorii;
 10. Copia de pe buletinul de identitate a candidatului;
 11. Extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice (originalul și copia), în cazul în care acesta nu a fost prezentat Comisiei Electorale Centrale.

În cazul candidaților independenți se aplică aceleași cerințe, doar că în locul hotărârii ședinței organului central sau teritorial al partidului politic sau blocului electoral privind desemnarea candidaților vor fi prezentate listele de subscripție cu numărul suficient de semnături ale susținătorilor.

Candidații independenți se vor prezenta personal la consiliul electoral de circumscripție din unitatea teritorial-administrativă unde intenționează să candideze și vor depune listele de subscripție împreună cu documentele necesare pentru înregistrare. Formularele listelor de subscripție pot fi solicitate de la consiliul electoral al circumscripției electorale în raza teritorială a căreia planifică să candideze candidatul independent.

Lista candidaților la funcția de consilier va fi întocmită în limba română și prezentată consiliului electoral atât pe suport de hârtie, cât și în variantă electronică, fiind respectată cota de gen de minimum 40% pentru ambele sexe și conform formulei - minimum 4 candidați de același gen la fiecare 10 locuri.

Amintim că, pe data de 19 mai curent, vor avea loc alegeri locale noi pentru o nouă componență a consiliilor locale în localitățile Cairaclia și Salcia din raionul Taraclia, Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, dar și pentru alegerea primarului în comuna Târnova, raionul Dondușeni, orașul Bucovăț, raionul Strășeni, satul Sagaidac, raionul Cimișlia și comuna Hănăsenii Noi, raionul Leova.

Totodată, în aceeași zi, vor avea loc alegeri parțiale pentru funcția de primar în localitățile Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, precum și alegeri parțiale pentru o nouă componență a consiliului local al comunei Cealâc, raionul Taraclia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md