ALARMANT // Circa 90 la sută din fructele de mare și 76% din fileul de pește de pe piața R. Moldova ar fi NECONFORME: Cetățenii R. Moldova plătesc bani grei pentru GHEAȚĂ, în loc de pește congelat


BINE DE ȘTIUT: Conținutul procentual a glazurii de gheață nu trebuie să depășească 5% în produsele congelate de pește sau fructe de mare!
Doar o treime din produsele congelate de pește sau fructe de mare prezintă informații veridice despre conținutul de glazură (gheață) în componența sa, arată Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), după un control desfășurat în luna septembrie curent în mai multe unități comerciale din R. Moldova.
Verificările inspectorilor ANSA au scos la iveală faptul că doar 33% din cele 60 de probe prelevate au fost conforme cu criteriile de referință, pentru indicarea informației corecte pe etichetă.
În celelalte 40 de probe neconforme a fost constatată marcarea necorespunzătoare a produsului: lipsa informației despre procentul de greață - 21 de cazuri; necorespunderea volumului lichidului obținut la decongelare, care era mai mare decât procentul de glazură declarat pe ambalaj – 39 de cazuri.
Cele mai multe neconformități au fost depistate la comercializarea fructelor de mare congelate și a fileului de pește congelat.
Din totalul de probe prelevate de fructe de mare, ponderea celor neconforme a constituit 88%, în cazul fileului de pește – 76%, iar în cazul peștelui – 17%.
În cazul a șase probe prelevate, a fost depistat un conținut de gheață egal sau mai mare de 40% din conținutul prezentat.
Reprezentanții ANSA îndeamnă consumatorii să verifice minuțios eticheta la procurarea peștelui și produselor pescărești congelate, inclusiv la conținutul procentual a glazurii de gheață, care nu trebuie să depășească 5%.
În cazul în care abaterile depistate nu vor fi remediate, specialiștii ANSA spun că vor întocmi planuri de remediere și procese-verbale de contravenție, cu aplicarea amenzilor. De asemenea, produsele ar urma să fie rechemate de pe piață.









































































