Alarmă din Consiliul Europei: Fâșia Gaza se confruntă cu o criză umanitară iminentă și un posibil genocid, avertizează raportoarea Saskia Kluit


Actele din Fâşia gaza sunt catalogate drept o "tragedie uriaşă" de către Saskia Kluit, o raportoare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care avertizează că situația actuală amenință să se transforme într-o epurare etnică şi un genocid, după cum relatează AFP.
Acesta este un "dezastru major cauzat de oameni" care afectează întreaga omenire, subliniază Kluit, adăugând că "noi permitem să se desfăşoare sub ochii noştri fără să intervenim". Ea atrage atenția asupra "necesității urgente de a pune capăt crizei umanitare" ce afectează femeile, copiii și ostaticii din zonă.
Kluit descrie situația prin "blocada totală" a resurselor umanitare de la 2 martie, izolarea forțată a palestinienilor într-un teritoriu în continuă restrângere, și lipsa condițiilor de securitate în presupusele "zone sigure". Toate aceste fapte, împreună cu declarațiile oficialilor israelieni, "îngreunează ignorarea direcției spre care se îndreaptă aceste evenimente", afirmă Kluit.
Dezaprobând "pedepsele colective și dezumanizarea palestinienilor", Kluit cere încetarea imediată a acestora. Mai mult, ea subliniază necesitatea garantării respectării dreptului internațional umanitar, prin furnizarea fără condiții a ajutorului necesar pentru sănătatea populației.
Raportoarea solicită Israelului încetarea uciderii populației din Gaza și respectarea angajamentelor internaționale, permițând accesul neutru și independent al organizațiilor umanitare. De asemenea, e nevoie de asigurarea imediată a bunurilor esențiale pentru Gaza.
Kluit cere retragerea imediată a planurilor de expulzare care ar priva copiii din Fâşia Gaza de un viitor în patria lor. Ea pune accent pe datoria comunității internaționale de a spune adevărul și respecta obligațiile Convențiilor de la Geneva, inclusiv în ceea ce privește genocidul.
Simultan, le solicită statelor Consiliului Europei să facă tot posibilul pentru restabilirea păcii și respectarea dreptului internațional. Din CoE, jandarmul drepturilor și democrației pe continent, fac parte 46 de țări.









































































