09:10:28 23.07.2019
 
Stiri

Agenții GRU din cazul Skripal au fost identificați de un coleg transfug, recrutat de serviciile secrete britanice

Știri 11.09.2018 16:39 Vizualizări802 Autor: Ziarul National
Agenții GRU din cazul Skripal au fost identificați de un coleg transfug, recrutat de serviciile secrete britanice

Tabloidul britanic Daily Express a publicat o știre menită sa dezvăluie un alt eșec al Direcției principale de Informatii al Statului Major General al Rusiei – GRU.

Potrivit ziarului, care citează o sursă din „comunitatea de informații”, agenții GRU care au încercat să-l elimine în Salisbury pe fostul colonel GRU Serghei Skripal au fost identificați și deconspirați cu ajutorul noului transfug din serviciile secrete ruse – „Apollo” – recrutat de MI6, și care anterior a lucrat la Roma sub acoperirea imunității diplomatice.

Aceasta „cârtiță“, care a lucrat la ambasada rusă, timp de mai multe luni a fost „prelucrată“ de către serviciile secrete britanice și, în cele din urmă, a fost de acord să coopereze, scrie Pagina de Rusia.

Potrivit Daily Express, deși „diplomatul“ rus era în serviciul ambasadei, de fapt activitatea sa consta în culegerea de informații secrete despre NATO. Odată, într-o conversație cu agentul MI6, care poza în dealer de artă, „Apollo” s-a confesat că ar dori să emigreze, că nu mai are nicio speranță că președintele rus Vladimir Putin va merge spre aplanarea conflictului prelungit cu Occidentul.

Atunci când a avut loc atacul chimic în Salisbury, lui „Apollo”, care deținea informații valoroase, i s-a dat „undă verde“, iar la începutul lunii aprilie el a fost adus în Marea Britanie. La Londra, potrivit tabloidului, „Apollo” a oferit informații complete privind „o gamă largă de date confidențiale“ despre actuala rețea de spionaj internațional al Moscovei.

Iar atunci când, în aprilie, serviciile speciale au obținut primele imagini ale suspecților de la Salisbury, „Apollo” a reușit să îi identifice pe agenții GRU. Numele suspecților de otrăvirea lui Skripal, Alexandr Petrov și Ruslan Boșirov, au fost anuntate pe 5 septembrie, dar serviciile de securitate i-au identificat în luna aprilie, atunci cand MI6 l-a recrutat pe „Apollo”. De aceea, Londra a declarat imediat că numele de „Petrov” și „Boșirov” sunt false.

Londra a așteptat peste patru luni sperând ca agenții GRU vor apărea din nou în Europa.

În operațiunea de urmărire a agentilor ruși au fost implicați 250 de anchetatori din Rețeaua Națională de Combatere a Terorismului. „Ideea a fost sa-i urmărim când vor pleca din nou în afara Rusiei“, a declarat o sursă din serviciile de securitate.

Dar acest lucru nu s-a întâmplat – după întoarcerea lui „Petrov“ și „Boșirov“ în Rusia, pașapoartele lor nu au mai fost folosite.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Cazul moldovenesc”

19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md