18:31:54 24.01.2021
 
Stiri

Agenția pentru Protecția Consumatorului explică de ce în REZERVORUL mașinii încap mai mulți litri de combustibil decât cifra indicată în documentele autovehiculelor

Economie 13.12.2019 12:55 Vizualizări2700 Autor: Ziarul National
Agenția pentru Protecția Consumatorului explică de ce în REZERVORUL mașinii încap mai mulți litri de combustibil decât cifra indicată în documentele autovehiculelor


Într-un rezervor de la mașină cu capacitatea indicată în acte ca fiind de 45 de litri pot încăpea și peste 50 de litri de combustibil, arată specialiștii de la Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței (APCSP).

Explicațiile vin după ce mai mulți șoferi din R. Moldova au reclamat la Agenție faptul că, deși capacitatea rezervoarelor de la mașinile lor este mai mică, angajații de la stațiile de alimentare le-au spus că au turnat mai mulți litri de combustibil.

„În documentația tehnică a autovehiculelor este indicată „capacitatea rezervorului”, însă această valoare arată cantitatea de umplere recomandată de producător. Capacitatea reală a rezervorului este mai mare decât cea indicată în documentația tehnică”, se arată într-o notă a APCSP.

Angajații APCSP tind să dea crezare angajaților de la stațiile peco, întrucât aceștia operează cu instrumente de măsurare supuse controlului metrologic, în conformitate cu legislația în vigoare.

„Toate stațiile de alimentare cu produse petroliere și gaze lichefiate funcționează prin intermediul utilizării Sistemelor de măsurare şi înregistrare a cantității produselor petroliere şi gazelor lichefiate livrate cu amănuntul (SMÎPP și GL). Aceste sisteme reprezintă un mijloc de măsurare, utilizat în domeniul de interes public, ce este supus controlului metrologic legal o dată la 6 luni. În contextul celor menționate, devine evident că rezervorul autovehiculelor nu poate fi considerat mijloc de măsurare, însă SMÎPP și GL de la stațiile de alimentare sunt supuse controlului metrologic legal”, susțin experții de la APCSP.

Angajații Agenției le amintesc șoferilor că, în cazul în care au îndoieli în privinţa exactităţii dozei de produse petroliere livrate la coloană, la cererea lor operatorul staţiei este obligat să controleze imediat starea coloanei de distribuţie şi, în cazul constatării unei diferenţe în minus, să restituie paguba cumpărătorului şi să înceteze utilizarea acestei coloane până la efectuarea reparaţiilor. Consumatorul poate să ceară reprezentațiilor stațiilor de alimentare să prezinte buletinul de verificare metrologică a SMÎPP și GL și să se convingă de faptul că în rezervorul mașinii sale a ajuns o cantitate corectă de combustibil.

Limita erorii tolerate pentru produselor petroliere este de +/- 0,5% și pentru gazele lichefiate- de +/- 1%.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.01.2021 09:12 Ziarul National Nicolae Negru // Provocatorii

20.01.2021 09:42 Ziarul National Mihai Gribincea: Trupele ruse de ocup...

18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md