ADEVĂRUL despre cel mai consumat ulei. Iată PERICOLUL la care ne expunem
De ani de zile ni se spune că uleiurile şi grăsimile vegetale sunt indispensabile unei alimentaţii sănătoase şi că sunt mult mai bune decât grăsimile animale sau untul. În plus, cu toţii folosim uleiul de floarea-soarelui pentru că ştim că este recomandat pentru gătit, deoarece suportă temperaturile înalte. Însă, se pare că nimic din ceea ce ştiam despre grăsimile vegetale nu este adevărat.
Noi studii arată că toate tipurile de uleiuri vegetale se degradează la temperaturi ridicate, transformându-se într-o substanţă extrem de toxică – aldehidă – care este legată de creşterea riscului de a dezvolta boli precum cancerul, diabetul sau bolile de inimă.
Un astfel de studiu arată că atunci când găteşti cu ulei vegetal timp de 20 de minute rezultă o cantitate de 20 de ori mai mare de aldehidă peste nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Un factor esențial în alegerea uleiului pentru gătit este punctul de ardere (punctul de fum), respectiv temperatura la care acesta începe să se degradeze şi să elibereze radicalii liberi nocivi pentru organism.
Despre uleiul de măsline se ştie că are un punct de ardere scăzut, de doar 190 de grade Celsius, în timp ce uleiul de floarea-soarelui ajunge la punctul de ardere la 227 grade Celsius, iar cel de porumb are un punct de ardere la 230 de grade Celsius.
Experţii au recomandat astfel să nu gătim cu ulei de măsline, ci să folosim în schimb uleiul de floarea-soarelui, deoarece există un risc mai mic de a se dezvolta produşi care ar putea provoca apariţia unor boli precum cancerul.
Casă cu două etaje, construită pe un bloc de locuit din Chișinău: Autoritățile capitalei oferă detalii despre dezmăț
Rectorul Universității din București, Marian Preda, Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova: „Este un titlu academic care mă onorează, dar mă și obligă”
DECIS // Votul prin corespondență, pilotat la scrutinul din toamna anului 2024, pentru cetățenii R. Moldova aflați în SUA și Canada: Opoziția va contesta inițiativa la Curtea Constituțională