22:01:06 23.04.2024
Stiri

Adevărul despre ANDROPAUZĂ. Ce se întâmplă, de fapt, cu bărbaţii după ce împlinesc 50 de ani

Știri 26.09.2017 18:01 Vizualizări2637 Autor: Ziarul National
Adevărul despre ANDROPAUZĂ. Ce se întâmplă, de fapt, cu bărbaţii după ce împlinesc 50 de ani Sursa: realitatea.net


Andropauza nu este o afecțiune, ci o transformare fiziologică normală, similara menopauzei la femei. Andropauza se manifestă la bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 50 şi 70 de ani și este produsă prin scăderea fiziologică și normală a secreției de hormoni androgeni.

Hormonii androgeni sau hormonii masculini sunt produşi de testicule şi de glandele suprarenale. Aceşti hormoni controlează si coordonează activitatea glandelor sexuale masculine si au un rol important în prevenirea bolilor coronare deoarece contribuie la digestia şi arderea grăsimilor. Hormonii androgeni sunt secretați și de femei, dar în cantitate mult mai mică.

Andropauza reprezintă practic scăderea nivelului seric al testosteronului la bărbaţi odată cu înaintarea în vârstă. Acest sindrom prezintă câteva simptome, într-o oarecare măsură similare cu menopauza la femei. Cele mai frecvente stări care sunt asociate cu andropauza sunt: oboseală, capacitate redusă de concentrare, iritabilitate şi pierderea interesului pentru actul sexual.

Un semn tipic al andropauzei este modificarea masei musculare, apariția depozitelor de grăsime și disfuncţia erectilă.

Simptomele variază de la un individ la altul. Cel mai adesea, simptomele se manifestă după vârsta de 50 de ani, când producţia de hormoni masculini se diminuează treptat. În majoritatea cazurilor, modificările se manifestă mai mult la nivel psihologic. Astfel, starea de oboseală, iritabilitatea, sindromul depresiv sau pierderea stimei de sine pot fi cele mai frecvente semne ale apariţiei andropauzei. Erecţiile sunt şi ele afectate de acest sindrom, atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ.

Unii bărbaţi pot prezenta şi alte simptome. Printre acestea, cele mai frecvente fac referire la tulburările de memorie, astenie, obezitate abdominală, modificări ale glandelor sudoripare si reducerea masei musculare concomitent cu apariția depozitelor de grăsime în zone tipic feminine (fese, abdomen).

Andropauza este considerată echivalentul menopauzei existente la femei, dar bărbaţii nu dispun de un punct de reper, cum este menstruaţia în cazul femeilor.

Cum poate fi tratată andropauza?

Tratamentul variază de la caz la caz şi este de cele mai multe ori hormonal cu scopul de a creşte nivelul de testosteron. Acesta contribuie la prevenirea efectelor îmbătrânirii şi ameliorează manifestările andropauzei. Totodată, creşterea nivelului de testosteron este necesar şi pentru întărirea masei musculare.

Tratamentul cu hormoni trebuie aplicat cu mult discernământ dat fiind faptul că produce creşterea riscului de apariţie a cancerului de prostată şi a unor tulburări ale sistemului cardiovascular. Apneea poate apărea ca un efect secundar al administrării de testosteron, de exemplu.

Tratamentul este contraindicat pentru bărbaţii care suferă de cancer de prostată, adenom de prostată sau de tulburări respiratorii importante.
Terapia cu testosteron se aplică în momentul în care există un nivel al testosteronului cu valori cuprinse între 2,5 şi 3 ng/ml.

Scopul acesteia este ameliorarea libidoului masculin şi prevenirea efectelor îmbătrânirii. Alte efecte pozitive care s-au observat la pacienţi sunt: ameliorarea stării de spirit, îmbunătăţirea activităţii sexuale şi cea a calităţii somnului şi chiar creşterea masei musculare.

Medicii susţin că efectele terapiei sunt vizibile, de cele mai multe ori, după câteva luni.

Sursa: realitatea.net


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md