20:34:50 04.07.2020
 
Stiri

DOC // „ACUM” și PSRM se pregătesc de alegeri ANTICIPATE? Deputați din majoritatea parlamentară întreabă CC dacă un eventual scrutin anticipat va avea loc în baza sistemului mixt sau proporțional

Politică 16.10.2019 09:19 Vizualizări2528 Autor: Ziarul National
DOC // „ACUM” și PSRM se pregătesc de alegeri ANTICIPATE? Deputați din majoritatea parlamentară întreabă CC dacă un eventual scrutin anticipat va avea loc în baza sistemului mixt sau proporțional


Deputații Sergiu Litvinenco (PAS), Alexandru Slusari (PPDA) și Vasile Bolea (PSRM) au depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care i se solicită să spună dacă alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova trebuie să aibă loc în baza sistemului mixt sau în baza celui proporțional, la care s-a revenit acum câteva luni.

Demersul către CC vine în contextul în care Parlamentul a anulat sistemul mixt, iar cel proporțional a intrat în vigoare pe 17 august curent.

Sergiu Litvinenco neagă faptul că majoritatea parlamentară s-ar pregăti de alegeri anticipate, deși anterior președintele Igor Dodon a lăsat să se înțeleagă, în cadrul unei emisiuni televizate, că în primăvara anului viitor acestea ar putea fi declanșate („Îi mai las până în aprilie” - n.r.).

„Necesitatea interpretării art.72 alin.(3) lit.a) din Constituție nu presupune că semnatarii sesizării și partidele din care aceștia fac parte se pregătesc de alegeri parlamentare anticipate – alegerile parlamentare anticipate pot fi declanșate exclusiv în condițiile și în circumstanțele prevăzute de Legea Supremă –, ci este necesară pentru asigurarea previzibilității procesului electoral și a cadrului normativ aferent acestuia; atât cetățenii Republicii Moldova, cât și actorii politici, organele electorale, societatea în ansambu trebuie să știe în baza căror reguli urmează a fi organizate alegerile anticipate în cazul în care acestea vor avea loc”, explică Litvinenco.

În opinia deputatului PAS, în eventualitatea unor alegeri anticipate urmează a fi aplicat sistemul electoral proporțional, „singurul care este în corespundere cu standardele Comisiei de la Veneția, iar precedenta componență a Curții Constituționale – aia constituită din nașe și alți acoliți ai oligarhului fugar – a comis un abuz de drept (similar cu actele emise între 7 și 14 iunie a.c.) atunci când a stabilit că, indiferent de ce decide Parlamentul, în cadrul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate ar urma să se aplice sistemul electoral mixt”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

01.07.2020 13:56 Ziarul National Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md