15:10:25 06.02.2023
Stiri

Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind construcția unor apeducte pe sub râul Prut, RATIFICAT de către Parlamentul de la Chișinău

Actualitate 01.12.2022 15:14 Vizualizări1013 Autor: Ziarul National
Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind construcția unor apeducte pe sub râul Prut, RATIFICAT de către Parlamentul de la Chișinău


Locuitorii raioanelor Ungheni, Nisporeni, Glodeni și Fălești din R. Moldova vor avea la robinete apă potabilă din România.

Parlamentul de la Chișinău a ratificat astăzi, cu 70 de voturi, Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reglementarea construirii unor apeducte, semnat la Chișinău pe 20 mai 2021, și a Protocolului de amendare a Acordului, semnat la Iași pe 10 noiembrie 2022.

Documentele prevăd construirea de către un agent economic din România a unor apeducte care vor subtraversa râul Prut.

Potrivit Acordului, investițiile pe teritoriul României și al Republicii Moldova, până la punctele de interconectare, inclusiv traversarea frontierei, vor fi realizate de către operatorul regional de alimentare cu apă și de canalizare din România. De asemenea, vor fi necesare investiții pe partea moldovenească, care vor fi suportate de către Guvernul R. Moldova, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), în vederea racordării localităților din proximitatea apeductului construit.

Apa potabilă adusă din România este avantajoasă economic, pentru că exclude necesitatea implementării unui proiect alternativ din sursa locală de apă – râul Prut, în condițiile când este necesară o stație de captare, o stație de tratare a apei din rău, asigurarea funcționarii acestora în condiții de inundații sau în perioade secetoase, când nivelul coboară la cote minime critice. Executarea unui proiect ingineresc de alternativă ar impune costuri considerabile.

Amintim că, în prezent, R. Moldova implementează proiectul de dezvoltare regională „Îmbunătățirea calității vieții populației rurale prin construcția apeductului de interconexiune a râului Prut – s. Măcărești cu apă potabilă pentru 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni”, cu fonduri din FNDRL, care prevede construcția a 54 km de apeduct ce va fi conectat la punctul de subtraversare din satul Măcărești.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.02.2023 11:28 Ziarul National Analiză de la București, despre șanse...

06.02.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ce-i de făcut?

03.02.2023 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fiindcă Putin se tem...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md