16:12:53 06.05.2025
Stiri

Acordeonistul crescut la Chișinău

Moldovenii în lume 12.07.2013 10:59 Vizualizări3875
Acordeonistul crescut la Chișinău pentruea.md
Talent // Chișinăueanul Ghenadie Rotari este tânărul care a uimit toată suflarea românească cu interpretarea sa la acordeon

A început să studieze acordeonul din întâmplare, iar acum este student la școlile de muzică de cel mai înalt nivel din Europa, fiind premiant al celor mai prestigioase concursuri. După participarea la concursul televizat de la Pro TV „Românii au talent”, Ghenadie a confirmat, o dată în plus, că muzicienii basarabeni sunt talentați. Tânărul acordeonist a absolvit Conservatorul de muzică din Italia, iar recent a obținut o bursă de studii la „Royal Academy of Music” din Londra.

Ghenadie, vă mai amintiți când ați văzut pentru prima dată acordeonul?

Am început să cânt la acordeon practic din întâmplare. Când eram mic, mamei i-a plăcut un concert de pian pe care l-a privit la televizor și când am fost întrebat dacă mi-ar plăcea să studiez pianul, răspunsul meu a fost: „De ce nu?”. Când părinții mei s-au dus să se informeze despre locurile disponibile la Școala de muzică pentru copii nr. 3 din Chișinău, care astăzi poartă numele regretatei Maria Bieșu, li s-a spus că nu mai erau locuri libere pentru pian, în schimb erau în clasa de acordeon. Așa am început să studiez acordeonul. Țin minte că mie acordeonul îmi părea complicat și limitat în posibilități și nu m-a captivat inițial. Odată am fost prezent la un concert al marelui acordeonist de muzică jazz Richard Galliano, care m-a fermecat cu modul în care cânta la acest instrument. Când am ieșit de la concert, mi-am spus că vreau să ajung ca Galliano.

După participarea la emisiunea „Românii au talent”, sunteți recunoscut pe stradă, v-a ajutat în vreo măsură evoluția la acest concurs?

Eu încă nu am reușit să revin în R. Moldova după finala emisiunii „Românii au talent”, pe motiv că trebuia să mă întorc în Italia să mă pregătesc pentru examenele de absolvire a Conservatorului. Însă, cu siguranță, emisiunea m-a făcut să fiu recunoscut pe străzi chiar și în Italia. Vizualizările video-urilor mele de pe Youtube au crescut considerabil, fapt care mă face să înțeleg că am reușit să le demonstrez românilor că la acordeon e posibil de interpretat orice! În ultimele luni am fost invitat foarte des la nunți, petreceri, concerte în cluburi sau la manifestări de tip cultural sau privat.

De câtă muncă este nevoie pentru a face performanță în interpretarea la acordeon sau mai important este talentul?



Pentru a învăța să cânți bine la un instrument muzical este nevoie de multă muncă, în special pentru a învăța să mânuiești bine instrumentul și sunetul produs. Cum spunea și Albert Einstein: „Geniul (sau talentul) este doar 1% de succes, restul 99% este muncă”. După părerea mea, talentul fără studiu și perseverență este unul pierdut. În ce privește acordeonul, pentru a avea o oarecare performanță este nevoie de cel puțin patru ani de studii, timp în care un acordeonist ar fi capabil să interpreteze bine un mic program de concert. În muzică totul depinde de fiecare în parte, cineva însușește mai repede, altcineva mai încet. Eu dedic, zilnic, studiului meu la acordeon cel puțin cinci-șase ore. Este obositor, însă satisfacția este pe măsură. Sunt sigur că, dacă aș încerca să fac și altceva, tot la muzică și la acordeon aș reveni.

Ce vă place mai mult să interpretați: muzică populară sau clasică?

Mie îmi place să ascult orice tip de muzică care sună bine, chiar și pop, rock, funk etc. Însă prefer să interpretez muzică clasică și jazz la acordeon. Vorbind de muzica clasică, mă refer la epoca barocă, clasică, romantică și contemporană. Numeroși compozitori clasici fac parte din repertoriul meu, spre exemplu, Johann Sebastian Bach, Domenico Scarlatti, Franz Joseph Haydn, Franz Liszt, Felix Mendelssohn, Cesar Franck ș.a. Dintre compozitorii zilelor noastre interpretez piese de Luciano Berio, Bent Lorentzen, Alessandro Solbiati, Giorgio Colombo Taccani, Anatoli Kusiakov, Vladimir Zubitski etc. Într-un concert solistic am avut ocazia să prezint, în premieră mondială, o piesă a compozitorului Peter Machajdik din Slovacia. Studiile mele din străinătate m-au ajutat nespus de mult în cariera profesională, atât din punctul de vedere al studiului diferitelor epoci și al diferitelor stiluri, cât și din punctul de vedere al colaborărilor în sfera ansamblurilor. Studiile în străinătate m-au făcut să gândesc mai liber și să văd muzica din alte „unghiuri”, punând pe primul loc muzica, și nu tehnica de interpretare la un instrument, care deseori este una mecanică. La Chișinău se acordă mai multă atenție miilor de note pe secundă și mai puțină calității muzicale.

Câte trofee și diplome ați obținut la concursuri?

În ultimii patru ani am participat la foarte multe concursuri și festivaluri! Cred că am primit în această perioadă peste 10 trofee și peste 50 de diplome și atestate de participare la concerte și festivaluri. Cele mai memorabile concursuri au fost cele din Trieste (în 2010 am luat pentru prima dată locul I), Val Tidone, Spoleto (am reprezentat R. Moldova în categoria concertiștilor la Concursul mondial de acordeoniști „Coupe Mondiale 2012”) și Pola (Croația).

V-ați gândit să organizați un concert la Chișinău?

M-am gândit că ar fi bine de organizat un concert dedicat repertoriului solistic pentru acordeon la Chișinău, în special repertoriului original care s-a dezvoltat în ultimii 30 de ani, fiindcă la noi acest repertoriu nu se studiază și este practic necunoscut. În R. Moldova ne confruntăm cu un sistem de învățământ învechit, instituit cu 50 de ani în urmă, pe când lumea muzicii a făcut progrese considerabile. În ceea ce privește popularizarea acordeonului, consider că, în muzica jazz și tango, formația „Concertino” de la Chișinău face treabă bună.

Ce urmează să faceți în perioada următoare?

Am fost acceptat la „Royal Academy of Music” din Londra ca full-time student pentru anul academic 2013-2014, însă nu am reușit încă să găsesc un sponsor care să-mi asigure studiile la Londra. Anul viitor voi studia la Academia Sibelius din Helsinki, Finlanda, în cadrul programului de schimb european „Erasmus”. În prezent am câteva concerte programate în duet cu pianista Valentina Vargiu, câteva concerte solistice în Italia și în România și două-trei concursuri la care aș dori să particip în Italia și Germania.

Vă mulțumim!

Interviu realizat de Cătălin Mihai
Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte