23:19:39 16.08.2018
 
Stiri

ACORD între Chișinău și București: „​România și Republica Moldova au o diasporă comună, nu două”

Moldovenii în lume 05.02.2018 16:19 Vizualizări1637 Autor: Ziarul National
ACORD între Chișinău și București: „​România și Republica Moldova au o diasporă comună, nu două”
Poză simbol

Autoritățile de la București și Chișinău urmează să trateze în comun problemele diasporei.

„România și Republica Moldova au o diasporă comună, nu două. Pentru a-i asista pe românii de pe ambele maluri ale Prutului stabiliți în afara granițelor țării, Bucureștiul și Chișinăul vor semna un nou Acord bilateral”, a anunțat deputatul de la București Constantin Codreanu, care face referire la răspunsurile pe care le-a primit de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) și Ministerul Afacerilor Externe din România la o interpelare de-a sa.

În răspunsul oferit de MRP se arată că, „în perioada 26-27 septembrie 2016, șefa Biroului pentru relația cu diaspora din Republica Moldova a efectuat o vizită de lucru în România, la invitația ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, context în care a fost convenită sprijinirea unor proiecte concrete de cooperare bilaterală și continuarea schimbului de informații și bune practici cu privire la diaspora comună”.

Ca urmare a dialogului purtat la nivel de secretar de stat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni cu Biroul pentru relații cu diaspora din Republica Moldova, a fost convenită actualizarea Memorandumului de înțelegere din octombrie 2015 pentru dezvoltarea domeniilor prevăzute de acest Memorandum.

„Proiectul noului Memorandum se află în stadiu de avizare la Ministerului Afacerilor Externe (…) și adaugă la documentul precedent inițiative în domeniul educației și a mass-media de limbă română din diaspora comună, precum și în domeniului promovării identității etnice comune. Ulterior semnării acestui document de cooperare bilaterală, vom fi în măsură să detaliem suplimentar proiectele convenite cu Biroul pentru relații cu diaspora din Republica Moldova”, mai notează MRP.

„Am primit cu interes interpelarea dumneavoastră cu privire la semnarea unui Acord interguvernamental România – Republica Moldova privind diaspora comună a celor două state. (…) Ministerul Afacerilor Externe va sprijini MRP în proiectele vizând consolidarea relațiilor cu Republica Moldova, în conformitate cu interesele de politică externă ale României și cu respectarea deplină a normelor și principiilor de drept internațional. Folosesc această ocazie pentru a vă reasigura de întreaga disponibilitate de a coopera în vederea înregistrării de progrese semnificative în implementarea agendei de cooperare dintre România și Republica Moldova”, i-a scris ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, lui Constantin Codreanu.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.08.2018 09:30 Nicolae Negru Împotriva tragediilor anacronice

10.08.2018 09:27 Nicolae Negru Oligarho-unioniștii, oligarho-europen...

06.08.2018 09:30 Nicolae Negru Unor colegi

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md