12:49:12 19.05.2022
Stiri

Academia de Științe a Moldovei, CRITICATĂ dur după ce l-a desemnat pe fostul avocat al lui Plahotniuc în calitate de membru al CSP. Reacția lui Gheorghe Avornic la comentariile lui Sergiu Litvinenco și ale Maiei Sandu

Actualitate 28.01.2022 10:43 Vizualizări2920 Autor: Ziarul National
Academia de Științe a Moldovei, CRITICATĂ dur după ce l-a desemnat pe fostul avocat al lui Plahotniuc în calitate de membru al CSP. Reacția lui Gheorghe Avornic la comentariile lui Sergiu Litvinenco și ale Maiei Sandu Facebook


Reprezentanții actualei guvernări au criticat dur decizia Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) din 20 ianuarie curent de a-l delega pe fostul avocat al lui Vlad Plahotniuc, președintele Senatului Universității de Studii Politice Economice Europene „Constantin Stere”, Gheorghe Avornic, în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din partea societății civile.

„Ca urmare a interviului desfășurat la 20 ianuarie 2022, Comisia pentru organizarea și desfășurarea concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din rândul societăţii civile, l-a desemnat pe dl Gheorghe Avornic, dr. hab., prof. univ., în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din partea societății civile, ales de AȘM”, se arată într-un comunicat al instituției.

Președinta Maia Sandu consideră că trimiterea lui Avornic în CSP ar fi „o sfidare” a intențiilor guvernării de a reforma justiția: „Sunt foarte dezamăgită, nu știu ce a fost asta, dar e o sfidare a acțiunilor noastre de curățare a justiției”.

Și Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a rămas surprins de alegerea făcută de Academia de Științe a Moldovei. În opinia sa, Avornic nu ar avea o reputație ireproșabilă.

„Integritatea unei persoane trebuie să stea la baza tuturor numirilor în funcții de decizie din stat. Am spus din start că scopul nostru este de a avea oameni integri în toate structurile, dar mai ales în instituţiile-cheie din justiţie. Mă refer aici în primul rând la CSM şi CSP, care sunt direct responsabile de numirile în funcţii ale judecătorilor şi procurorilor. Tocmai din această cauză promovăm „pre-vettingul” și sper, cât de curând, să începem implementarea acestui mecanism de verificare a integrității tuturor candidaților la funcțiile respective. Este inacceptabil ca în calitate de membri ai CSP și CSM să fie numiți oameni lipsiți de integritate. Mai ales că și legea cere expres ca membrii acestor consilii din partea societății civile să fie cu o „reputație ireproșabilă”. În situația în care acest criteriu nu este întrunit, persoana este incompatibilă și, deci, nu poate ocupa funcția de membru în organele de autoadministrare judecătorească sau ale procuraturii”, a adăugat Litvinenco.

Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, a sugerat că această decizie îi va costa scump pe cei de la AȘM.

„Un „mulțumesc” Academiei de Științe pentru această conservă a lui Plahotniuc. O să ținem minte bine-bine rezultatul acestei „comisii” pentru timpurile când vor veni să ceară favoruri și privilegii pentru „știință”. Eu înțeleg că nu toată AȘM a fost în acea comisie de selectare. Dar nici nu am observat cineva din instituție să se distanțeze de această decizie și să o condamne vehement. Repet. Academia de Științe a făcut un așa concurs, urmare a căruia pentru Consiliul Superior al Procurorilor e propus un pion de-al lui Plahotniuc. Reforma justiției merge mai departe și nici un Avornic nu o va opri”, a scris deputatul pe Facebook.

De partea cealaltă, Gheorghe Avornic a plasat pe pagina sa de Facebook câteva imagini video cu mesaje adresate, cel mai probabil, contestatarilor săi: „Timpul e cel care îți va arăta ce și cine contează cu adevărat; în viață trenul pierdut se va mai întoarce, dar puțin probabil să mai găsești bilet cu loc; oamenii nu trebuie să fie perfecți, oamenii trebuie să fie oameni”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

baciu 28.01.2022 12:47

adica, nu conteza ca cineva a vost advocatul"DIAVOLULUI",si a profitat din pli de aceste servicii.principalul cum am slugit...... Daca exzista apogeul tupizmului si absurdului ,sa stiti ca acest "demn"avocat ,le-a cucerit... si iata aceste idei sunt promaovate in acea,asa numita, universitate pe care acest individ o controleaza.

N-are importanta 29.01.2022 13:18

Acesta Academie nu m-a inspirat niciodata.Drept dovada: niciodata n-am vazut din partea acesteia sa insiste ca "STIINTA", sa se numeasca corect limba de stat al poporului dat in Constitutie.Daca esti STIINTA, dovedeste profesionism stiintific.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

13.05.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putiniștii și libert...

09.05.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // A doua „eliberare”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md