14:45:34 16.06.2019
 
Stiri

Cine a fost omul care a salvat lumea de la declanșarea unui RĂZBOI NUCLEAR în 1983

Știri 19.09.2018 13:39 Vizualizări2354 Autor: Ziarul National
Cine a fost omul care a salvat lumea de la declanșarea unui RĂZBOI NUCLEAR în 1983

Pe 26 septembrie 1983, fiind de serviciu pe unitate, ofițerul sovietic Stanislav Petrov a fost anunțat că SUA au lansat cinci focoase nuclear în direcția Moscovei.

Dar ofițerul a avut suficientă stăpânire de sine pentru a înțelege situația reală și a nu declanșa un contraatac. În ciuda faptului că Stanislav Petrov a decedat încă în 2017, nici măcar în Rusia nu s-a discutat în public despre personalitatea sa.

Karl Schumacher, un activist politic german, a fost printre primii autori care au făcut publică istoria lui Petrov, s-a întâmplat încă în anii ’90. El a aflat despre moartea lui Stanislav, cu care se împrietenise, de la fiul acestuia, Dmitri.

Pe 26 septembrie 1983, locotenent-colonelul Stanislav Petrov avea 44 de ani. El era ofițer de serviciu la postul de comandă al sistemului de prevenție a atacului nuclear în sectorul secret Serpuhov-15 din apropierea Moscovei.

Când prin calculator a venit un semnal despre lansarea rachetelor balistice de către SUA, el avea la dispoziție exact 20 de minute pentru a lua cea mai importantă decizie poate din istoria întregii omeniri.

Petrov povestea că în acele momente el ar fi putut pur și simplu să ridice receptorul și să transmită informația mai sus, declanșând o reacție în lanț. Dar el nu a procedat strict conform instrucțiunii, așa cum ar fi făcut 99% din militari.

Mai târziu s-a dovedit să senzorii sovietici a confundat lansarea rachetelor cu o refracție ciudată a razelor solare trecute prin nori. Într-un interviu din 2013, Petrov își amintea evenimentele din acea noapte:

„Calculatorul îmi arată că siguranța informației este maximă. Pe perete ard litere mari roșii START”, adică racheta a fost cu siguranță lansată.

Eu am luat caietul de calcul. Unii chiar au sărit din loc. Eu am ridicat vocea și le-am ordonat tuturor să-și ocupe locul.

Trebuia să verific totul. Nu putea fi cu adevărat o lansare de rachetă cu focos nuclear”.

Petrov s-a îndoit de faptul că SUA au decis să lanseze asupra Uniunii Sovietice o lovitură nucleară: el a fost instruit că în cazul unei lovituri reale rachetele ar trebui lansate de pe mai multe baze concomitent. De aceea Petrov a transmis că de fapt calculatorul este defect.

Din fericire el a avut dreptate, iar ulterior Stanislav Petrov a fost decorat cu multe ordine prestigioase la nivel internațional.

În anul 2014 a fost ecranizat un film american despre Petrov cu titlul „The Man Who Saved the World”. Kevin Costner, care a jucat unul din rolurile principale, i-a transmis fostului ofițer sovietic un transfer valutar (de 500$) și un cuvânt de mulțumire pentru faptul că nu a decis lansarea focoaselor nucleare.

Din păcate, Stanislav Petrov a murit în singurătate și sărăcie, meritul său nefiind recunoscut în patria sa, iar despre trecerea sa la cele veșnice nu a anunțat nici o sursă mass-media…

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Ciocana 19.09.2018 17:46

Ruşii n-au respectat niciodată oameni cu gărgăuni în cap. Asta contravine valorilor lumei ruse Aşa a fost, este şi va fi cât va exista imperiul răului.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2019 09:20 Nicolae Negru Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

13.06.2019 11:53 Nicolae Negru Nicolae Negru, despre declarația lui ...

10.06.2019 11:38 Ziarul National Victor Chirilă: „Regimul a fost înfrâ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md