11 PREMIERE la CRONOGRAF // Documentarul „Iubirile lui Mihai Volontir”, „Valea plângerii” și alte producții autohtone


Pe lângă documentarele din concurs, în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar din Moldova CRONOGRAF vor fi și 11 premiere de film.
Acestea vor fi proiectate în perioada 14-17 mai, cu începere de la ora 20.00. Iar luni, 18 mai, sunt prevăzute alte trei premiere naţionale.
„Majoritatea proiecțiilor vor avea loc la Centrul Cultural „Odeon” în prezenţa echipelor de realizatori. Doar filmul „Autopicity” va fi proiectat joi, 14 mai, ora 18.30, la Tipografia 5, într-o atmosferă informală. Acesta este un documentar investigativ ce revizitează centrul orașului aflat în derivă”, se menționează în comunicatul de presă al organizatorilor.
În aceeași zi, la ora 20.00, va avea loc premiera documentarului „Lume, ia-mă în brațe, eu vin”, semnat de Violeta Gorgos, o coproducţie OWH Studio şi TVR. Acest film urmăreşte povestea Nataliei Starikova, care după ani lungi de închisoare încearcă să se reintegreze în societate.
Pe 15 mai va fi propus publicului în premieră „Variațiuni pe un nume”, o altă producţie OWH Studio. Un film despre Nicolae Simatoc, renumitul fotbalist de origine basarabeană care a jucat în cele mai prestigioase cluburi de fotbal din lume, evoluând sub diferite nume.
La sfârșitul săptămânii vor fi lansate în premieră 5 scurtmetraje de ficțiune semnate de autori din tânăra generaţie: „Locul” în regia Tincăi Lucaciu, „Evadarea” de Nicolae Negară, „Insight” de Mihai Brumă, „Cadoul” în regia lui Dumitru Grosei și „În Ataș” de Mircea Bobână.
În ultima zi a CRONOGRAF-ului, pe 18 mai, cinefilii sunt așteptați la trei premiere de film documentar „Expedițiile Memoriei. Basarabenii dintre Karlag și Baikonur” în regia lui Sergiu Eni, un documentar realizat pe urmele basarabenilor deportaţi în Kazahstan.
De asemenea, va fi proiectat documentarul de lung metraj „Iubirile lui Mihai Volontir”, după un scenariu de Dumitru Olărescu și regizat de Mircea Chistruga și Vlad Druck.
„Acesta este primul documentar despre viaţa şi destinul de creaţie al marelui actor de teatru şi film, Mihai Volontir. În documentar aflăm despre urcuşurile şi căderile unui actor, despre formula talentului său, dar şi despre iubirile acestui mare actor”, menționează organizatorii.
Ultima premieră din cadrul Festivalului este documentarul „Valea Plângerii”, realizat de Mihai Andrei Leaha, Andrei Crişan și Iulia Elena Hossu. Filmul îşi propune să reconstituie drumul, locurile şi întâmplările tragice ale Holocaustului romilor.











































































