Ziua Națională a României, MARCATĂ la bustul Regelui Ferdinand I din Bălți, primul județ din Basarabia care a semnat UNIREA cu România. Ambasadorul Țurcanu: „Nu ar putea să existe un loc mai potrivit să sărbătorim împreună tot ceea ce ne leagă”


Zeci de studenți și profesori ai Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți au marcat astăzi Ziua Națională a României la bustului Regelui Ferdinand I Întregitorul din scuarul instituției. La eveniment au participat oficiali români, în frunte cu Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu și consulul general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, autorități publice locale și reprezentanți ai mediului academic. Cei prezenți au remarcat faptul că, în urmă cu 105 ani, Bălțiul a fost primul județ din Basarabia care a semnat Unirea cu România.
„Nu cred că ar putea să existe un loc mai potrivit decât aici, la bustul Regelui Ferdinand Întregitorul, să sărbătorim împreună tot ceea ce ne leagă. Este o zi la care ne gândim la tot ceea ce au făcut generațiile înaintea noastră, la toate sacrificiile lor, ca să fim așa cum suntem noi astăzi, să ne bucurăm de libertate, de democrație. Este o zi în care ne angajăm încă o dată să luptăm, să visăm la mai bine și să construim un viitor cât mai prosper pentru generațiile care ne vor urma”, a declarat Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, citat de NordNews.
„Este un lucru îmbucurător pentru noi că astăzi suntem împreună și spunem la mulți ani românilor și să spunem României te iubim și te slăvim!”, a declarat consulul general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu.
În 1918, la Alba Iulia, a avut loc Marea Adunare ce a votat unirea Transilvaniei cu România și a consfințit ceea ce acum numim România Mare.
„România a fost primul stat care a recunoscut independența R. Moldova la numai câteva ore după proclamarea independenții statului nostru. Ambasada României a fost prima reprezentanță diplomatică deschisă de un stat în capitala noastră, Chișinău. România sprijină constant și necondiționat R. Moldova. La mulți ani România, la mulți ani dragi români, la mulți ani dragi locuitori ai municipiului Bălți”, a rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Natalia Gașițoi.
„Trăim cu toți un sentiment de bucurie în întâlnirea imaginară cu acest eveniment pentru că pentru mine, cel puțin, este și un eveniment de tristețe pentru că odată cucerită Unirea, ea a fost, din păcate, pierdută și urmează să fie refăcută”, a adăugat profesorul, scriitorul și criticul literar Nicolae Leahu.
Odată cu venirea Regelui Ferdinand la cârma țării, România avea o populație de 7,7 milioane de oameni și un teritoriu de 137 mii de km. La trecerea sa la cele veșnice, populația statului român s-a mărit cu 10 milioane de locuitori, iar teritoriile țării s-au dublat.
Astăzi, 1 decembrie, la fel ca și în ceilalți ani, la București și la Alba Iulia, orașul Marii Uniri, este organizată parada militară. De această dată, evenimentul a adunat 2 400 de militari români, alături de 250 de militari din R. Moldova, Belgia, Franța și alte state.













































































