20:59:48 17.06.2024
Stiri

Ziua Națională a Lecturii // Scriitoarea Ioana Nicolaie din România: „Locuim cu toții în aceeași limbă”

Actualitate 12.02.2024 12:27 Vizualizări1476 Autor: Irina Nechit
Ziua Națională a Lecturii // Scriitoarea Ioana Nicolaie din România: „Locuim cu toții în aceeași limbă” Fotografie de Andrea Mitran


Cunoscuta scriitoare de peste Prut Ioana Nicolaie este invitată să participe, împreună cu Mircea Cărtărescu, la Ziua Națională a Lecturii din Chișinău. Pe 14 februarie 2024, la Muzeul Național al Literaturii Române va avea loc o discuție cu genericul „Despre cum și pentru cine scriem”, a cărei protagonistă va fi Ioana Nicolaie.

Va modera discuția scriitoarea Maria Șleahtițchi.

Evenimentul face parte dintr-un șir de activități, organizate de Muzeul Național al Literaturii Române cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii.

Întâlnirea cuIoana Nicolaie, la care vor participa cititori și reprezentanți ai comunității de scriitori din Republica Moldova, se va desfășura cu începere de la ora 15.00, în Sala Galbenă a Muzeului Național al Literaturii Române (strada Alexei Mateevici, nr. 79).

„Sunt foarte bucuroasă să vin la Chișinău, să mă întâlnesc cu niște cititori pentru care povestea și cultura încă au mare însemnătate. Mă onorează că-n programul atât de dens al doamnei președinte Maia Sandu e un punct și pentru noi. Abia aștept să-i întâlnesc pe copiii de la Biblioteca „Ion Creangă”, va fi vesel și spontan, n-am nici o îndoială. Apoi, de la 15.00, voi vorbi despre romanele mele, poate și despre volumele de poezie, la Muzeul Literaturii Române unde voi fi provocată la dialog de doamna Maria Șleahtițchi. Citesc și admir mulți scriitori moldoveni, așa că ne vom găsi pe un teritoriu comun. Până la urmă locuim cu toții în aceeași limbă”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Ioana Nicolaie.

CITIȚI și Mircea Cărtărescu vine la Chișinău, de Ziua Națională a Lecturii: Intrare liberă la discuția cu celebrul scriitor din România, care va avea loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău

Precizăm că evenimentul de la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” va avea loc miercuri, la ora 10.45, în sala Biblioteca Picilor (str. Șciusev nr. 65). Participanții la întâlnire vor veni cu cărți de Ioana Nicolaie și vor primi autografe de la autoare.

Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. După absolvirea liceului „George Coșbuc” din orașul Năsăud, a devenit studentă la Facultatea de Litere a Universității din București, pe care a absolvit-o în anul 1997. În 1998, a terminat cursurile de masterat ale aceleiași facultăți.

După absolvire, a lucrat în presă și în domeniul editorial (a colaborat ca redactor la editurile Humanitas, Casa Radio, Polirom și Paralela 45). Este jurnalistă (colaborează la Tribuna învățământului). Vreme de câțiva ani a moderat Campionatul poveștilor la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Este membru fondator și director general al Fundației Melior prin care derulează din 2014 proiecte educativ-umanitare. A realizat până acum nu mai puțin de 16 Biblioteci Melior.

Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN România.

A publicat mai multe volume de versuri: Poză retuşată, Nordul, Credinţa, Cenotaf, Autoimun (desemnat de către Uniunea Scriitorilor Cartea Anului în 2013); antologia Lomografii; romane: Cerul din burtă, O pasăre pe sârmă, Pelinul negru, Cartea Reghinei (Premiul Radio România Cultural pentru Proză 2020, Premiul Naţional pentru Proză Iași, Premiul Agenţia de Carte, Premiul Observator Cultural Lyceum), Tot înainte.

Literatură pentru copii: Aventurile lui Arik, Arik și mercenarii, Ferbonia, Vertijia, Călătoria lui Medilo, Spionul KME și, sub pseudonimul Robert Ersten, Cum am supravieţuit clasei a VIII-a și Cum să spui te iubesc.

A fost nominalizată la premii naţionale și internaţionale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award.

Volumul Nordul a apărut în germană, în 2008, Cerul din burtă a fost publicat în suedeză (2013), în bulgară (2014) și în germană (2018), iar O pasăre pe sârmă a fost tradus în sârbă. Autoimun a apărut în bulgară în 2016. A fost inclusă în douăzeci și șase de volume colective românești (Ferestre 98, 40238 Tescani, Cartea cu bunici, Intelectuali la cratiţă, Cartea simţurilor, Bucureștiul meu, Scriitori la poliţie etc.) și în numeroase reviste și antologii străine (Poésie 2003: Roumanie, territoire d’Orphée, New European Poets, An Anthology of Contemporary Romanian Poetry etc.).

Invitată pentru lecturi și conferinţe la numeroase festivaluri naționale și internaționale de literatură. Selecții din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Mexic, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md