15:52:56 27.07.2025
Stiri

Ziua mondială a copiilor născuți prematur: Cel mai mic copilaș aflat acum la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău are doar 878 de grame

Actualitate 17.11.2022 14:29 Vizualizări1620
Ziua mondială a copiilor născuți prematur: Cel mai mic copilaș aflat acum la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău are doar 878 de grame

Cei mai mulți copii născuți prematur în R. Moldova primesc îngrijiri medicale la Institutul Mamei și Copilului. De bebelușii născuți la 22 de săptămâni de sarcină și cu cea mai mică greutate, unii de nici 500 de grame, au grijă medicii și asistentele medicale din secția Reanimare și Terapie Intensivă nou-născuți.

„Copilașii prematuri sunt cele mai firave ființe. În secția noastră, cel mai mic copilaș are 878 de grame, s-a născut câteva zile în urmă, la un termen de 27 de săptămâni de gestație. Este un băiețel bravo, pentru care noi, neonatologii, acum facem tot posibilul ca să fie sănătos”, spune Inna Sîrghe, medic neonatolog-reanimatolog la Institutul Mamei și Copilului, într-un reportaj al Ministerului Sănătății realizat cu ocazia Zilei mondiale a copiilor născuți prematur.


Majoritatea copilașilor prematuri care ajung în secția Reanimare și Terapie Intensivă nou-născuți sunt în stare gravă și extrem de gravă.

Ei necesită o serie de manevre de reanimare și noi le facem pe toate cele necesare, inclusiv investigații, tratament. Foarte mult depinde însă de cum reacționează organismul copilașilor. Cele mai grele pentru ei sunt primele 24 de ore de la naștere, urmează 72 de ore, 7 zile și 21 de zile. La fiecare din aceste etape avem de înfruntat diverse obstacole. Noi permanent facem schimb de informații cu colegii din alte țări, implementăm metode noi de tratament”, susțin Inna Sîrghe.

Secția a fost dotată recent cu dispozitive medicale moderne – ventilatoare pulmonare, incubatoare, lămpi de fototerapie, mese radiante etc., necesare pentru acordarea ajutorului medical calificat și asigurarea condițiilor prielnice pentru dezvoltarea bebelușilor.

„Le oferim căldură, care este foarte importantă pentru acești copilași. Totul este steril, ei fiind foarte sensibili și având nevoie să fie maxim protejați de factorii externi care ar putea influența negativ asupra stării lor. Acum avem incubatoare noi, moderne, ușor de manevrat, de prelucrat și încălzit. La fel, avem suficiente și diverse aparate de ventilare pulmonară, foarte importante, având în vedere că, majoritatea copiilor din secția noastră au nevoie de respirație asistată, nu pot respira de sine stătător. Avem și monitoare moderne, cu ajutorul cărora monitorizăm funcțiile vitale, care la acești bebeluși adesea se schimbă brusc. Într-un moment, copilul cu saturația 100 are desaturație sau apnee. Este vorba de secunde, în care doar aparatele date ne ajută. Respectiv, echipamentele primite anul acesta ne sunt de mare ajutor. Când știi că se va naște un copil prematur, la noi în maternitate, trebuie să mai aduci și un copilaș dintr-un raion, iar în secție și așa sunt mulți bebeluși, nu poți să nu fii asigurat cu mai multe dispozitive”.

Anual, la Institutul Mamei și Copilului este oferită asistență medicală la aproape 700 de nou-născuți prematuri. În anul 2021, în țară s-au născut prematur 1 841 de copii, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Toți copilașii născuți înainte de 37 de săptămâni de sarcină sunt considerați prematuri.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri
27.07.2025 08:03 451 Horoscopul zilei 27.07.2025

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, pentru cine ați vota?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte