07:23:19 19.06.2024
Stiri

Zelenski: Rușii au ajuns doar la prima din cele trei linii de fortificații din Harkov . Putin: „Este vina ucrainenilor”

Actualitate 17.05.2024 15:14 Vizualizări797 Autor: Ziarul National
Zelenski: Rușii au ajuns doar la prima din cele trei linii de fortificații din Harkov . Putin: „Este vina ucrainenilor”  Profimedia


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-o discuție cu jurnaliștii, că rușii nu au ajuns la „linia concretă de apărare” și că că cei care au spus că a liniile de apărare au fost străpunse în Harkov spun „prostii”. Președintele a menționat că rușii au ajuns doar la prima linie de fortificații, potrivit Ukrainska Pravda.

„Prima linie nu este granița. Este imposibil să construim [fortificații] acolo pentru că oamenii noștri au fost uciși de armele folosite de ruși. Ei [rușii ] sunt undeva pe acolo acum. Acesta este prima linie, linia care a fost construită în război, sub foc constant, de către militarii noștri. A doua și a treia linie sunt construite de către autoritățile locale, nu pentru că sunt mai bune decât armata, dar pur și simplu pentru că sunt mai departe de bombardamentele constante”, a declarat președintele ucrainean.

La 10 mai, forțele de ocupație ruse și-au intensificat activitățile în nordul Oblastului Harkov. Rușii au cucerit mai multe așezări din așa-numita „zonă gri”.

Ulterior, mulți ucraineni s-au întrebat de ce fortificațiile, pe care autoritățile au raportat anterior că le-au construit în regiunile de est, nu au funcționat. A apărut suspiciuni că nu au fost construite fortificații solide și că banii au fost delapidați.

Forțele de Apărare ale Ucrainei au reușit să stabilizeze situația pe câmpul de luptă, în timp ce trupele ruse încearcă să avanseze în partea de nord a Oblastului Harkov. Rușii au reușit să avanseze aproximativ 10 kilometri.

„Principalul lucru pentru astăzi este că forțele noastre de apărare au stabilizat situația. Astăzi, forțele noastre de apărare i-au oprit pe ruși acolo unde se află acum. Cel mai adânc punct al înaintării lor este la 10 kilometri [adâncime în teritoriul Ucrainei]”, a precizat Zelenski.

Președintele ucrainean a spus că „brigăzile foarte capabile de luptă” operează în prezent în regiunea Harkov, iar batalioane separate au fost trimise pe mai multe fronturi. Aceștia sunt soldați care ar putea fi redistribuiți din rezerva operațională a armatei ucrainene.

Președintele a adăugat că principala țintă a Rusiei este orașul Vovcensk. Soldații ucraineni au respins opt atacuri în Lyptsi, Starytsia și Vovcensk. Rusia continuă să încerce să spargă apărarea unităților ucrainene din zona Shebekino-Vovcensk.

În seara zilei de 16 mai, trupele ruse au atacat Harkovul cu drone Shahed. La miezul nopții a fost lansat un atac cu rachete asupra orașului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, la finalul vizitei sale de stat în China, că armata rusă nu intenţionează să cucerească oraşul Harkov, capitala regiunii cu acelaşi nume din nord-estul Ucrainei, relatează EFE, potrivit Agerpres.

„În ceea ce priveşte Harkovul, în prezent nu există astfel de planuri”, a spus el, răspunzând la o întrebare ce i-a fost adresată într-o conferinţă de presă la Harbin, oraş în nord-estul Chinei, pe care l-a vizitat vineri. Putin a acuzat Kievul pentru ofensiva pe care trupele ruse au lansat-o săptămâna trecută şi care le-a permis să cucerească numeroase localităţi la nord de Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

„Este de asemenea vina lor, întrucât atacă şi continuă, din păcate, să atace zonele populate de pe teritoriile de frontiera ale Rusiei”, a insistat el. Mai exact, Putin a denunţat artileria ucraineană care a vizat zone rezidenţiale din centrul oraşului Belgorod, cel mai grav lovit de la începutul campaniei militare ruse în Ucraina. „Acolo trăiesc civili. Totul este evident. Ei trag în centrul oraşului, în zonele rezidenţiale”, a spus el.

Din acest motiv, Putin a spus că trupele ruse încearcă să creeze o centură de securitate, „o zonă sanitară”, pentru a proteja regiunile de frontieră ale Rusiei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md