15:24:07 02.07.2020
 
Stiri

Zece raioane și trei municipii în R. Moldova? Premierul Chicu: „Pentru a fi eficiente, APL trebuie să fie angajatori competitivi”

Actualitate 02.06.2020 19:39 Vizualizări2210 Autor: Ziarul National
Zece raioane și trei municipii în R. Moldova? Premierul Chicu: „Pentru a fi eficiente, APL trebuie să fie angajatori competitivi”


Reducerea numărului de administrații publice locale și sporirea eficienței acestora, inclusiv prin acordarea mai multor atribuții în domeniul administrării finanțelor publice, este scopul reformei administrației publice locale (APL) anunțate recent de către premierul Ion Chicu.

Un comunicat de presă al Guvernului anunță o ședință a prim-ministrului la acest subiect cu echipa German Economic Team (GET).

Sursa precizează că experții GET au oferit drept exemplu proiectul reformei APL elaborat de Ucraina, unde autoritățile își propun să rămână cu 1 200 de primării și 100 de raioane, dar și modelul Saxoniei, cu o populație de circa patru milioane de oameni, împărțită în „10 raioane și trei municipii mari”.

„Eficiența APL va fi apreciată după modul în care gestionează teritoriul pe care-l administrează. Pentru a fi eficiente, APL trebuie să fie angajatori competitivi”, a spus premierul.

Experții German Economic Team ar urma să asiste Guvernul în elaborarea modelului economic al reformei APL și a politicilor conexe.

Menționăm că ideea reformării APL a fost lansată recent pe Facebook de către premierul Ion Chicu.

Directorul executiv al Congresului Autorităților Publice Locale, Viorel Furdui, a declarat pentru europalibera.org că o astfel de reformă nu trebuie promovată în grabă și a oferit exemplul reformei din 1998, cu trecerea la județe. Atunci, a spus Furdui, puterea nu s-a gândit că abandonează cetățenii singuri cu nevoile lor, având de parcurs zeci de km pentru un act sau serviciu.

„Oare reforma administrației publice locale se reduce numai la micșorarea numărului de primării? Aici sunt o sumedenie de aspecte: aspectul financiar – cum asigurăm mai departe cu finanțe localitățile acestea, economic, competențe, aspectul social, cultural, istoric. Mai ales vedeți ce se discută după cazul tragic de la Hâncești, problema cu veceuri, cu apeductele etc. Păi există vreo viziune în acest sens? Care e conexiunea acestei reforme cu toate aceste lucruri? În secolul XXI, această regionalizarea este posibilă, doar că trebuie pregătite din timp structurile statului ca să acorde servicii on-line. În plus, pentru a nu admite depopularea localităților rurale, odată cu dispariția unor primării, rezidenților din aceste sate trebuie să li se ofere condiții minime de trai. Așa a procedat Letonia și alte țări”, argumentează Furdui.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

01.07.2020 13:56 Ziarul National Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

29.06.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Se pregătește o impl...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md