Vor fi sau nu EXPROPRIAȚI cetățenii care au procurat terenuri de la autoritățile locale, dar despre care AAP afirmă că aparțin statului? Răspunsul lui Copaci


Cetățenii care au procurat terenuri de la autoritățile locale nu vor fi expropriați, dar instanța ar putea obliga adminsitrațiile din teritoriu să plătească bugetului de stat despăgubiri, dacă se va demonstra că pământurile erau proprietate a R. Moldova, iar Guvernul nu și-a dat acordul pentru vânzarea acestora.
Anunțul a fost făcut astăzi de directorul Agenției Proprietății Publice (APP), Tudor Copaci, într-o conferință de presă.
Copaci și-a exprimat dezacordul vizavi de un comunicat de presă al Primăriei Chișinău care anunța „un atac fără precedent” la adresa proprietății municipale, după ce APP s-ar fi adresat în judecată pentru „exproprierea ilegală a 500 de terenuri din fondul funciar municipal”.
Directorul APP acuză autoritățile minicipale de „manipulare a opiniei publice” și lansarea de „acuzații nefondate”, menționând că instituția a adresat până acum opt cereri de chemare în judecată care vizează 30 de terenuri.
„Autoritățile municipale au dispus în mod fraudulos trecerea în proprietate municipală, fără acordul titularului, care este Guvernul, a terenurilor proprietate de stat”, a spus Copaci, adăugâd că acest lucru a început la finele anului 2014, în preajma campaniei electorale locale, și a continuat în 2015, când exista instabilitate politică în R. Moldova.
Cererile de chemare în judecată vizează 13 terenuri reînregistrate ca fiind proprietatea mun. Chișinău, zece terenuri reînregistrate și deja vândute, dar și șapte terenuri în cazul cărora a fost radiat dreptul de proprietate al statului. Este vorba de terenuri de un hectar, 20 sau 30 de ari etc., a precizat aceeași sursă.
Copaci a atenționat registratorii din oficiile teritoriale cadastrale că nu pot reînregistra terenurile în proprietatea autorităților locale, dacă nu există o decizie de Guvern în acest sens, o decizie a instanței de judecată sau un contract de vânzare-cumpărare semnat de AAP.
Oficialul a recunoscut că, la finele secolului trecut, toate proprietățile din R. Moldova au fost înregistrate ca proprietate a statului, dar spune că legea ulterioară care le oferă autorităților locale dreptul de a reînregistra bunurile mobile și imobile permite acest lucru „cu excepția celor care nu se află în proprietatea statului și a persoanelor private”.









































































