Von der Leyen declară că relațiile UE-China au ajuns la un punct critic după un summit tensionat la Beijing


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că relațiile comerciale dintre Uniunea Europeana și China au ajuns la un „punct de cotitură clar”. Această afirmație a avut loc la finalul unui summit tensionat desfășurat la Beijing, unde subiectele principale au fost legate de comerț și războiul din Ucraina.
Summitul din capitala chineză, menit să celebreze 50 de ani de relații diplomatice, a fost umbrit de tensiuni și dispute care au crescut considerabil, iar durata reuniunii a fost redusă la o zi la cererea Beijingului. „Am exprimat în mod franc preocupările noastre cu privire la comerț, investiții și problemele geopolitice. Am reușit să identificăm parțial soluții”, a spus Ursula von der Leyen într-o conferință de presă ce a avut loc după întâlnirea cu președintele chinez Xi Jinping și premierul Li Qiang.
Întrebată despre un posibil acord comercial cu Statele Unite, von der Leyen a precizat că Uniunea Europeană se concentrează pe obținerea unei soluții negociate. „Relația noastră cu China este importantă și se bazează pe propriile merite. Este independentă de acțiunile sau problemele cu care ne confruntăm cu alții”, a adăugat ea.
Xi Jinping le-a spus liderilor europeni că provocările din Europa nu sunt cauzate de China, îndemnând UE să gestioneze diferențele și conflictele într-un mod adecvat. „Sper că partea europeană va menține deschisă piața comerțului și a investițiilor”, a declarat Xi, conform agenției de știri Xinhua.
UE a luat măsuri comerciale împotriva exporturilor chineze de vehicule electrice, printre altele, iar oficialii europeni au exprimat îngrijorări cu privire la supracapacitatea industrială a Chinei. Anul trecut, deficitul comercial al UE cu China a atins nivelul record de 305,8 miliarde de euro. Von der Leyen a menționat că liderii chinezi au început să abordeze problema supracapacității și și-au exprimat disponibilitatea de a sprijini creșterea consumului. Ea a subliniat importanța sporirii accesului companiilor europene pe piața chineză.
În domeniul climatic, cele două părți au emis o declarație comună, întărind angajamentul față de planuri de acțiune climatică, care includ tranziția energetică și tehnologiile ecologice.
La începutul mandatului președintelui american Donald Trump, UE și China erau mai unite pentru a face față provocărilor comerciale dinspre Statele Unite. Dar, după cum observă profesorul Cui Hongjian, în prezent UE continuă să facă compromisuri cu SUA, ceea ce reduce impulsul pentru aprofundarea relațiilor cu China.
UE lucrează la un acord comercial cu Statele Unite care ar putea reduce taxa vamală generală asupra exporturilor europene de la 30% la 15%. În cadrul summitului, liderii UE au subliniat că este important ca China să joace un rol în descurajarea Rusiei în războiul din Ucraina. „Important este să avem un armistițiu și să se inițieze discuții reale și sincere pentru a găsi soluții la conflict”, a subliniat von der Leyen.
Printre discuții s-a regasit și problema controalelor chineze asupra exporturilor de pământuri rare, care au perturbat lanțurile de aprovizionare. „Avem nevoie de aprovizionare fiabilă și sigură cu materii prime esențiale din China. Recunoaștem eforturile Chinei în acest sens și am convenit să îmbunătățim mecanismul de aprovizionare pentru export”, a declarat von der Leyen.
Exporturile Chinei de magneți din pământuri rare către UE au crescut cu 245% în iunie față de mai, dar nivelul rămâne cu 35% mai mic comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Ministerul de Externe al Chinei a apărat restricțiile la export, afirmând că ele sunt conforme cu practicile internaționale și s-a angajat să intensifice dialogul și cooperarea în acest domeniu.








































































