Viitorul aderării Republicii Moldova la UE, discutat de Marta Kos: ce impact are conflictul transnistrean?


Uniunea Europeană a reușit să găsească soluții pentru multe probleme și sunt convinsă că, la momentul potrivit, vom descoperi o soluție și pentru aceasta. Așa susține comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, într-un interviu pentru TVR Moldova. În 2023, președintele Maia Sandu a afirmat că Republica Moldova poate adera la Uniunea Europeană în doi pași, inițial fără includerea Transnistriei.
„Regiunea transnistreană aparține Republicii Moldova. Mă bucur, de asemenea, că, în timpul crizei energetice din iarnă, am putut ajuta și regiunea transnistreană. Acesta este, în opinia mea, un aspect crucial, iar respectul nostru pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova este deplin”, a declarat Marta Kos. Citește și: Marta Kos: „Republica Moldova este cel mai bun elev din portofoliul meu”
La începutul lunii februarie, UE a intervenit în criza energetică și umanitară declanșată intenționat de Rusia în Transnistria. Ajutorul de urgență a constat într-o cantitate de gaz destinată populației - excluzând industria - pentru 10 zile. Valoarea acestui ajutor a fost de 20 de milioane de euro. Autoritățile de la Chișinău analizează integrarea în UE în doi pași pentru a nu permite Kremlinului să împiedice procesul Chișinăului.
În noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova. La sfârșitul lui decembrie, liderii UE au luat decizia de a începe discuțiile de aderare cu Republica Moldova și au solicitat Consiliului să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante din raportul Comisiei. Datorită progreselor Republicii Moldova, în martie 2024, liderii UE au cerut Consiliului să adopte rapid proiectul de cadru de negociere. Republica Moldova a înaintat cererea de aderare la UE în martie 2022 și a primit statutul de țară candidată în iunie 2022.









































































