VIDEO, UPDATE // Pledoarii FINALE la Curtea Constituțională în cauza ce vizează constituționalitatea Partidului „Șor”: „Acest partid vrea să răstoarne ordinea constituțională, vrea să transforme R. Moldova în GUBERNIE”


Curtea Constituțională ar putea prununța miercuri, 14 iunie, verdictul asupra sesizării Guvernului R. Moldova privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”
UPDATE // Reprezentantul Partidului „Șor”, Denis Ulanov, a declarat în fața judecătorilor Curții Constituționale că verdictul care vizează condamnarea lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare „nu are nicio legătură” cu partidul pe care acesta îl conduce.
Totodată, Ulanov a acuzat că argumente aduse de Guvern pentru a scoate Partidul „Șor” în afara legii nu ar fi decât „poziția Procuraturii”.
UPDATE // Avocatul Guvernului Eduard Digore și-a încheiat pledoaria. Judecătorii Curții Constituționale au anunțat o pauză. Ședința va fi reluată peste 40 de minute.
UPDATE // Avocatul Guvernului, Eduard Digore, explică în pledoaria finală de ce Partidul „Șor” trebuie scos în afara legii.
„Curtea e chemată să decidă asupra unui partid al cărui lider a declarat că Înalta Curtea ar fi capturată. Acest partid încearcă să promoveze prin activitatea și politicile sale o inversare a valorilor – ce este bine să devină rău și ce e rău să se transforme în bine. În opinia noastră, nu poate fi egalitate între bine și rău, între agresor și victimă sau democrație și corupție. Balanța este una, iar pe ea avem frauda bancară, corupția, alegerile fraudate, ingerințele unui stat străin în treburile interne versus stat de drept, securitate națională, ordine de drept, suveranitate.
Ceea ce se poate desprinde din activitatea acestui partid și acțiunile liderilor săi se rezumă la următoarele: corupție, fraudarea banului public, proteste contra bani, finanțarea ilegală a activității partidului, folosirea finanțărilor din străinătate și implicarea cetățenilor străini, instigare la ură și violență, amenințări asupra funcționarilor de stat, discreditarea instituțiilor publice, discreditarea principiilor democratice și de drept. Asta e schimbarea propusă de acest partid. Acest partid urmărește răsturnarea ordinii constituționale cu ajutorul grupurilor criminale și al unui stat străin. Riscurile emanate de asemenea acțiuni de periclitare a securității statului, a statului de drept, suveranității și independenței R. Moldova sunt iminente. Sunt riscuri de revenire la perioada statului capturat. Mai mult, există riscul ca R. Moldova să devină gubernie. Astfel, se impun măsuri urgente din partea statului, pentru a contracara asemenea proiecte periculoase. Curtea este chemată să nu lase ca acțiunile neconstituționale ale unui partid să se mascheze cu drepturi precum libera exprimare și asociere”, a enumerat avocatul Eduard Digore.
UPDATE, miercuri, 14 iunie // Pledoariile finale ale reprezentanților Guvernului și ai Partidului „Șor” în fața Curții Constitușionale vor începe de la ora 10.00.
Înalta Curte a anunțat astăzi finalizarea examinării materialelor și încheierea dezbaterilor părților, luând o pauză până mâine, când vor fi audiate pledoariile finale ale reprezentanților Guvernului și Partidului „Șor”.
UPDATE // Magistrații Curții Constituționale și pările implicate în proces au vizionat cu ușile închise înregstrările audio și video prezentate de Guvern, care ar proba finanțarea ilegală a Partidului „Șor” și a acțiunilor menite să destabilizeze situația din R. Moldova.
Deputata Marina Tauber, inculpată în dosarul care vizează falsificarea rapoartelor financiare ale acestei formațiuni, le-a spus magistraților în cadrul ședinței că dânsa „nu confirmă” că este ea în acele înregistrări și a punctat că acestea nu ar avea nicio legătură cu Partidul „Șor”.
UPDATE // Avocatul Guvernului, Eduard Digore, a solicitat instanței să atașeze la solicitarea examinată încă „două probe”, fiind vorba în esență de materialele din scrisoarea Procuraturii Anticorupție, prezentată ieri direct Curții Constituționale, dar care nu a fost acceptată.
Magistrații s-au retras în deliberări.
UPDATE // Avocatul Guvernului R. Moldova, Eduard Digore, prezintă date din mai multe scrisori ale Serviciului de Informații și Securitate (SIS) expediate Centrului Național Anticorupție cu „informații relevante” despre finanțările ilegale ale Partidului „Șor”, inclusiv din surse externe, folosite inclusiv pentru „proteste violente”, ceea ce pune în pericol securitatea națională a R. Moldova.
„O parte din finanțarea partidului vine din surse externe, ceea ce pune în pericol securitatea națională și atentează la suveranitatea și independența R. Moldova”, a menționat avocatul.
CITIȚI și Parlamentul a permis ridicarea imunității deputatei Tauber: Peste 195,5 milioane de lei pentru finanțarea ilegală a Partidului „Șor”, inclusiv peste 86,8 milioane de lei pentru PROTESTE. Cum erau aduși banii din Rusia în R. Moldova
Eduard Digore a făcut referire la persoana infiltrată de SIS, care a documentat circulația banilor pentru organizarea unor acțiuni de destabilizare a situației din R. Moldova, dar și despre sumele enorme încasate de unii deputați ai Partidului „Șor”.
Avocatul Partidului „Șor”, Aureliu Colenco, a afirmat, la rândul său, că aceste informații ale SIS nu ar avea „suport juridic”, fiindcă nu există o sentință în vigoare și, drept urmare, nu au relevanță în cazul sesizării examinate.
În replică, Eduard Digore a declarat că aceste materiale au stat la baza pornirii urmăririi penale care vizează finanțarea ilegală a Partidului „Șor”.
UPDATE marți, 13 iunie // Curtea Constituțională continuă marți examinarea sesizării Guvernului R. Moldova privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”.
La fel ca și luni, Partidul „Șor” a adus protestatari în fața Înaltei Curți.
Amintim că ședința care vizează această speță a început pe 10 mai curent, a durat zile întregi și a fost întreruptă de opt ori până acum.
UPDATE // Ședința Curții Constituționale va continua marți, 13 iunie.
Înalta Curte nu a acceptat solicitarea avocaților Partidului „Șor” de a dezbate sesizarea Guvernului cu ușile închise, având în vedere că sunt discutate inclusiv materiale din cauze penale ce vizează activitatea Partidului „Șor” și a partidului condus de acesta.
UPDATE // Curtea Constituțională nu a acceptat probele prezentate de Procuratura Anticorupție pe 12 iunie și a decis să restituie materialele audio și video depuse astăzi de procurorul-șef Anticorupție, Veronica Dragalin.
UPDATE // Președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, a anunțat că șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a trimis instanței înregistrări video și audio care probează încălcările în modul de gestionare a fondurilor Partidului „Șor”, parte a dosarului care vizează finanțarea ilegală a acestei formațiuni și în care este învinuită inclusiv deputata Marina Tauber.
Reprezentantul Guvernului, avocatul Eduard Digore, a salutat această scrisoare și s-a arătat de acord ca Înalta Curte să vizualizeze și să audieze materialele care reies din măsuri speciale de investigație, în contextul examinării sesizării Guvernului R. Moldova privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”.
Avocații Partidului „Șor” au declarat că Procuratura Anticorupție „nu este parte în acest proces”. Aureliu Colenco, de exemplu, a acuzat un „abuz” din partea Procuraturii Anticorupție, care a prezentat la Curtea Constituțională probe dintr-un proces penal pe care nu le-ar fi văzut încă apărătorii celor învinuiți.
Membrii Curții Constituționale s-au retras în deliberări.
UPDATE // După mai multe ore de deliberări, Curtea Constituțională a admis înscrisurile Guvernului, depuse pe 8 și 9 iunie curent, care fac referire la sancțiunile recente impuse de Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene, Canada și Norvegia în privința mai multor persoane, inclusiv a lui Ilan Șor și Marina Tauber, conducătorii Partidului „Șor”, pentru acțiuni menite să destabilizeze situația din R. Moldova.
CITIȚI și Oligarhii moldoveni și cei care vor să DESTABILIZEZE R. Moldova, tot mai strâmtorați. Norvegia se alătură SANCȚIUNILOR Uniunii Europene
Avocații Partidului „Șor” i-au cerut Înaltei Curți respingerea acestor înscrisuri, iar avocatul Aureliu Colenco a punctat că învinuirile aduse lui Ilan Șor și pentru care a fost condamnat la 15 ani de închisoare vizează anii 2013 - 2014, atunci când „Partidul Șor nici nu exista”.
Curtea Constituțională va pronunța luni, 12 iunie, verdictul la sesizarea Guvernului R. Moldova privind verificarea constituționalității Partidului „Șor”.
Ședința a început pe 10 mai și, după ce a durat câteva zile, a fost întreruptă pentru aproape o lună.
Președintele Înaltei Curți, Nicolae Roșca, a anunțat pe 17 mai că ședința va fi reluată pe 12 iunie curent, când părțile vor prezenta pledoariile în fața Înaltei Curți.
Amintim că, toamna trecută, Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre prin care Ministerul Justiției a propus verificarea constituționalității Partidului „Șor”. În sesizare se menționa că, la toate scrutinele la care a participat, Partidul „Șor” a fost sancționat pentru încălcarea legislației electorale, inclusiv pentru finanțare ilegală.
Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul „Șor” pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democrației. În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a R. Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.











































































