VIDEO // România INSISTĂ pe lângă UE ca R. Moldova să aibă parte de o procedură mult mai RAPIDĂ de aderare la UE: „Negocierile să fie deschise cât mai curând, pentru că R. Moldova a demonstrat reziliență în fața marilor crize”


Bucureștiul insistă pe lângă statele membre ale Uniunii Europene ca R. Moldova să aibă parte de o procedură mult mai rapidă de aderare la familia europeană, ținând cont de contextul internațional, determinat și de agresiunea Rusiei asupra Ucraina. În acest context, copreședintele Comisiei pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul R. Moldova, Daniel Gheorghe, a solicitat astăzi, după cea de-a IX-a reuniune desfășurată la Chișinău, ca negocierile de aderare să fie deschise cât mai curând posibil, mai ales că autoritățile R. Moldova au demonstrat că „sunt pregătite pentru a merge înainte către acest drum european”.
„Este un privilegiu pentru noi să ne aflăm la Chișinău și să dezbatem această problematică europeană importantă pentru cele două state românești. Frații noștri au demonstrat că sunt pe deplin ancorați în ceea ce privește parcursul european al R. Moldova. România susține necondiționat R. Moldova în drumul său spre integrarea în UE. Este un sprijin care nu se mărginește la simple declarații sau suport diplomatic. Este un sprijin total, un sprijin dezinteresat pe toate palierele”, a precizat deputatul Daniel Gheorghe.
Parlamentarul de la București a afirmat că integrarea europeană a R. Moldova este o prioritate strategică pentru România.
„Este și un obiectiv fundamental, care, totodată, duce la stabilitatea, siguranța și bunăstarea cetățenilor R. Moldova. Sunt convins că, în curând, vor demara procedurile privind negocierea capitolelor de aderare. Trebuie ca aceste negocieri să fie deschise cât mai curând. R. Moldova a demonstrat că este pregătită pentru a merge înainte pe acest drum european. De asemenea, considerăm că e necesar în tot acest context internațional, determinat și de agresiunea Rusiei contra Ucrainei, ca procedura de aderare a R. Moldova la UE să fie una rapidă, să nu existe întârzieri. R. Moldova este un stat care și-a demonstrat reziliența în fața marilor crize. Parlamentul de la Chișinău a adoptat deja o bună parte din legislația necesară parcurgerii primilor pași către deschiderea primelor capitole de negocieri”, a precizat copreședintele Comisiei.
Potrivit lui Daniel Gheorghe, România, grației relației cu statele membre ale UE, va putea să impulsioneze „depășirea tuturor momentelor dificile care sunt premergătoare începerii negocierilor capitolelor de aderare”.
„Sunt convins că în curând R. Moldova se va regăsi în marea familie europeană. Noi, reprezentanții României, în calitate de stat-frate, împărtășim aceeași istorie, aceeași identitate, cu toții vorbim românește și cu toții aspirăm la un viitor mai bun. Astfel, viitorul european este practic unica șansă pentru toți cetățenii R. Moldova, indiferent de origini, opțiuni politice etc.”, a spus parlamentarul din partea Partidului Național Liberal.
Copreședintele Comisiei din partea Parlamentului R. Moldova, Petru Frunze, a mulțumit, la rândul său, pentru tot suportul dezinteresat acordat de România.
„Astăzi a avut loc cea de-a IX-a reuniune a Comisiei pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul R. Moldova. Nu am ales întâmplător această perioadă – ieri, 27 martie, am marcat 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România. În cadrul acestei reuniuni, am avut și activități culturale consacrate acestui eveniment important pentru poporul român. Astăzi am avut o activitate de lucru, la care au participat reprezentanți ai Guvernului R. Moldova și Guvernului României. Scopul reuniunii a fost de a impulsiona procesul de aderare a R. Moldova în UE, iar România este un stat partener, prieten și frate în acest proces. Suntem sprijiniți atât la nivel național, cât și la nivel local pentru a îndeplini toate recomandările UE. Sper că vom fi sprijiniți și în continuare de partenerii noștri din România, pentru a duce la bun sfârșit acest proces dorit de cetățenii R. Moldova. Așa vom putea ajunge alături de România în marea familie europeană”, a conchis Petru Frunze.
Menționăm că parlamentari din Republica Moldova și România au propus, printr-o rezoluție adoptată în cadrul celei de-a IX-a Reuniuni a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, instituirea Departamentului pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Noua structură ar urma să activeze în subordinea Parlamentului României și să ofere consultanță Parlamentului Republicii Moldova și altor instituții de la Chișinău în vederea accelerării ritmului reformelor interne necesare aderării la Uniunea Europeană.
Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României a fost constituită în anul 2010. Din ea fac parte câte zece deputați din legislativul de la Chișinău și cel de la București. Conform regulamentului CCIE, Comisia se întrunește anual în două reuniuni, alternativ în Republica Moldova și în România.











































































