VIDEO // R. Moldova trimite 22 de medici și 10 paramedici în România, pentru a ajuta la tratarea bolnavilor de COVID: „Gestul Dvs. de solidaritate nu va fi uitat și demonstrează că sângele apă nu se face”


R. Moldova a trimis astăzi în România o echipă formată din 22 de medici și 10 paramedici pentru a ajuta la tratarea bolnavilor de COVID de peste Prut.
Situația pandemică din România s-a agravat în ultima perioadă, săptămâna trecută fiind înregistrați peste Prut cei mai mulți bolnavi de COVID la nivel global, raportat la numărul de populație.
Medicii și paramedicii din R. Moldova au fost petrecuți în misiune din fața Guvernului de către premierul Natalia Gavrilița, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, și Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.
„În această situație gravă, R. Moldova vine cu un gest de susținere prin delegarea a 22 de medici și 10 paramedici pentru a ajuta spitalele din România. (...) Solidaritatea și responsabilitatea sunt cruciale în aceste momente, reprezentând principiile pe care se bazează UE. Țin să mulțumesc încă o dată pentru faptul că, de la începutul crizei pandemice, România a susținut constant R. Moldova atunci când a fost greu pentru noi. În mai 2020, o echipă de 40 de medici și asistenți medicali români a activat în spitalele din R. Moldova. Tot în mai 2020, România a donat 20 de camioane cu echipamente medicale (în valoare de 3,5 milioane de euro - n.r.). În februarie 2021, republica noastră a beneficiat de loturi de echipamente de protecție în valoare de 2,3 milioane de euro. Totodată, România a donat circa 500 de mii de doze de vaccin AstraZeneca și Pfizer”, a enumerat premierul Natalia Gavrilița la ceremonia organizată în fața Guvernului.
Prim-ministrul le-a mulțumit și le-a urat „drum bun” medicilor care pleacă în misiune peste Prut.
Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, s-a declarat emoționat „până la lacrimi” de gestul „frumos” de solidaritate al medicilor basarabeni, subliniind că autoritățile române nu-l vor uita.
„Vă spun un mare mulțumesc în numele autorităților române, gestul Dvs. făcut în aceste vremnuri grele pentru noi nu va fi uitat. Din păcate, România se află pe primul loc în ceea ce privește numărul bolnavilor de COVID. Am ajuns în această situație gravă poate și pentru faptul că românii s-au relaxat mult prea curând și nu au beneficiat de ceea ce am avut și avem - de vaccin. Vaccinarea reprezintă singura soluție prin care vom reuși împreună să trecem de această nenorocită pandemie. Faptul că dați dovadă de solidaritate și empatie față de noi demonstrează o dată în plus, dacă mai era nevoie, că sângele apă nu se face”, a declarat Ambasadorul Daniel Ioniță.
Menționăm că echipa de medici și paramedici din R. Moldova va activa la spitalul din Lețcani, județul Iași. Misiunea umanitară se va desfășura în perioada 18 - 31 octombrie curent.
Cei 11 medici și 11 asistenți medicali care pleacă azi în misiune sunt din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutului de Medicină Urgentă, spitalelor raionale Glodeni, Dondușeni și Stefan Vodă. Majoritatea acestora sunt specialiști în terapie intensivă și toți au experiență de tratament al pacienților cu COVID-19. Membrii celor două echipe de paramedici SMURD sunt angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, de la subdiviziunile Chișinău și Bălți. Împreună cu aceștia pleacă spre Iași și trei autospeciale din Chișinău, Bălți și Ungheni.









































































